PRÁCE 🧰

Speed Marathon je po roce zase tady

17. 3. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pozor na plynový pedál, jinak budete platit pokutu. Každoroční akce, která hlídá především povolenou rychlost na silnicích, je zase tady! Znovu bude probíhat anketa, na jaké nejhorší úseky postavit radary.

Speed Marathon 2022

Možná to tak nevypadá, ale rychlá jízda je u nás jedním z nejčastěji bodovaných přestupků. Kvůli nepřiměřené rychlosti existuje také větší pravděpodobnost, že řidič nedokáže včas reagovat na překážku a stane se neštěstí. Dopravní nehoda, která může změnit život nejen jemu, ale i nevinným lidem. Během loňského roku vyhaslo na českých silnicích zbytečně 174 životů. Ostatně doporučujeme shlédnout dokument 13 minut, příště si možná rozmyslíte, jestli je nutné plynový pedál cpát k podlaze nebo ne.

Jak už to tak bývá, většinou se na předem hlášené akce lidé připraví a na jeden den se z nich stanou poslušní řidiči. Na prevenci by se tak dle našeho názoru mělo dbát více a častěji než jednou za rok na 24 hodin. Akce je předem avizovaná, tudíž každý se může připravit. Ten, kdo zapomene, toho čeká placení pokuty za rychlost.

Na fórech určitě zas proběhnou sáhodlouhé diskuze o šikaně ze strany policistů s ohledem na tuto akci. Ale milí, drazí motoristé, kdyby každý jezdil, aniž by ohrožoval své okolí, nemuseli by se takové akce vůbec pořádat. Vždy je to o samotných lidech, nikoli o systému. Policie tak každý rok upozorňuje na fakt, že akce nemá za účel trestat, ale snížit nehodovost a zvýšit bezpečnost na silnicích.

I letos občané tipovali nejhorší místa

Jak už bývá zvykem, mohla se veřejnost vyjádřit, kam by bylo nejlepší posadit hlídku s radarem a trestat hříšníky. Sloužila k tomu speciální interaktivní mapa, do které uživatelé mohli zanášet tipy na místa. Anketa probíhala po celý únor. V současné době policie vyhodnocuje místa, která jsou nejnebezpečnější.

Primárně se bude měřit rychlost, ale řidiči mohou být zastaveni i pro běžnou dopravní kontrolu, při které se bude kontrolovat technický stav a doklady.

Kdy proběhne Speed Marathon?

Bývá pravidlem, že policie zveřejní datum, kdy akce proběhne, ale nikoli už místa, kde budou policisté číhat. Zatím to tedy vypadá, že celodenní měření rychlosti proběhne na konci března, pravděpodobně 24. března. Přesný den ale ještě zjišťujeme a následně do článku zaneseme.

Zdroj info: Policie České republiky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články