PRÁCE 🧰

Spaní v autě v Rakousku

20. 7. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Základní info k cestování

Taková punková dovolená, kdy neplánujete cílovou destinaci ani ubytování může být fajn a výhodnější pro vaši peněženku. Dejte však pozor na přespávání v autě v Rakousku, může se vám to nehezky prodražit.

Spaní v autě Rakousko

Rakousko je krásná země, nejen díky svým vysokým horám a krásné přírodě, ale také kvůli toho, že zde můžete potkat krásné historické i nové kousky z automobilového světa. A kde jinde si krásná auta prohlédnete, než na noční benzinové pumpě. Pokud jste se vydali za objevováním krás této země s co nejnižším budgetem a připravení spát v autě, rozhodně nezapomeňte na to, že zde fungují trochu jiná pravidla, než u nás.

Spaní v autě Rakousko

Možná se domníváte, že na spaní v autě není nic hrozného, v Rakousku však toto povoleno není. Neberou rozdíly ani mezi karavanem a osobním automobilem. A má to hned několik důvodů. Jedním z důvodu, proč je spaní v autě v Rakousku zakázáno, je především bezpečnost. Dalším důvodem je udržování pořádku. Mnoho motoristů si totiž myslí, že když vyhodí odpadky z auta, tak už nejsou jeho problém a proto bývá kolem odpočívadel a cest, především u nás, neskutečný nepořádek. Přesně takovému nepořádku se chce Rakousko vyhnout a proto je přespávání v autě jedním z možných pokutovatelných činů. V neposlední řadě je spaní v autě v Rakousku nevýhodné pro zdejší obce. Ubytovací zařízení totiž obcím odvádějí poplatky za ubytování klientů.

Náš tip: Ať už vyrážíte sami, s drahou polovičkou, s rodinkou nebo s přáteli do Rakouska na dovolenou, nezapomeňte na sjednání cestovního pojištění. Cestovko vás ochrání na cestách a navíc můžete ušetřit nemalé finance přes online kalkulačku cestovního pojištění.

V případě, že se chystáte na dovolenou dále než do Rakouska, dávejte si pozor také na občasné noční šlofíky na parkovištích. I za ty byste totiž v Evropě mohli teoreticky dostat pokutu. Nejlepší je nepřitahovat pozornost. Jednoduše zaparkovat a zalomit. Vyvařování teplé večeře na přenosném hořáku na parkovišti ve dvě ráno asi nebude úplně ideální.

Horní Rakousko před nedávnem v roce 2021 vydalo nově zaktualizovanou legislativu § 70, který v odst. 2.2, kde definuje, co je krátkodobý pobyt v autě a co je to kempování. Pokud se v autě nacházíte déle než 90 minut v průběhu tří hodin, považuje se to za kempování.

Jak poznat přesně, že je spaní v autě v Rakousku zakázáno

V již zmiňovaném Horním Rakousku to se spaním v autě posunuli ještě dál. U parkovišť se čím dál víc začínají objevovat cedule s popisem Campen/Campieren verboten, které znamenají, že na daném parkovišti opravdu nesmíte spát. Tento přestupek je pak trestán pokutou nebo vydáním trestního příkazu obce.

Příprava se vším všudy: Mnoho řidičů jezdí do zahraničí vlastním vozem. Pokud i vy patříte mezi ně, nezapomeňte svůj vůz připojistit v rámci výše uvedeného cestovního pojištění, případně si pro něj sjednat alespoň krátkodobé havarijní pojištění. Správně vybrané pojištění vás dokáže ochránit před nepříjemnými situacemi jako je například havárie nebo odcizení vozidla.
Zdroj info: Silver On The Road, Campiri, All4Camper.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články