PRÁCE 🧰

Tipy, na jaká jezera v Rakousku vyrazit

20. 5. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cestování do zahraničí Cestování autem po Rakousku

Spousta lidí v létě a na začátku podzimu vyráží obdivovat azurově čistá jezera nacházející se v Rakousku. Kromě procházek, jízdy na kole, se v nich mohou ještě i vykoupat. Jaká jezera za to stojí?

Soustava jezer v Rakousku

Články na téma cestování Rakouskem:

  1. Soustava jezer v Rakousku - právě čtete
  2. Letní dovolená v Rakousku
  3. Cesta autem do Rakouska
  4. Tunely v Rakousku
  5. Zimní dovolená v Rakousku
  6. S rodinou do Schladmingu

Stačí vyrazit směrem Salzburg, abyste si mohli vybrat jedno ze soustavy jezer, u kterého strávíte hezký den, nebo víc? Záleží na vás, jestli máte obytný vůz a zakempíte na příslušném (povoleném) místě nebo přespíte podle finančních možností v hotelu. Nutno podotknout, že je vhodné ubytovací zařízení hledat dostatečně dopředu, aby se nestalo, že na vás zůstanou jen ty nejdražší nabídky – což se v hlavní sezoně jako je léto může stát velice snadno.

Mondsee

Patří do soustavy jezer Solné komory, jak se oblasti přezdívá a stejně jako ostatní ho obklopují hory. Nejvíce si tu užijí pěší turisté a cykloturisté, neb tu naleznou krásně vyznačené a především udržované trasy. Na své si přijdou i golfisté, případně ti, kteří milují vodu. Kdo nechce v létě mrznout, určitě uvítá, že v sezoně teplota vody dosahuje až 28 stupňů Celsia. Nejčastějšími sporty provozovanými na jezeře jsou surfing, ježdění na vodních lyží, plachtění i paddleboarding. Pro děti může být zajímavá projížďka parníkem.

Traunsee

Patří mezi mé oblíbené, neboť nabízí nespočet míst, kde se dá jen tak sednout a pozorovat vodní hladinu, ve které se zrcadlí horské hřebeny. My jsme si při poslední návštěvě užili piknik na břehu a kdekdo nám záviděl. Kromě chvilky soukromí lze vyrazit i na promenádu, kde si můžete sednout například do houpacích dřevěných sedadel a nebo si sednout na lavičku spolu se zmrzlinou.

Město Gmunden, u kterého se jezero nachází, nabízí i malebné obchůdky a komu by nevadila lanovka, může se vyvézt na vrchol Grünberg a mít celé jezero jako na dlani. A co parkování? To jde buď na velikém parkovišti poblíž zámku, které navíc v době naší návštěvy bylo zadarmo a nebo pak u promenády, tam se ale platí.

Soustava jezer v Rakousku - jezero Traunsee

Attersee

Další jezero, jedno z těch větších, naleznete jen pár desítek minut od Traunsee. Patří také mezi velmi vyhledávaná turistická místa, kde už si užijete trochu aktivnější zábavu. Můžete si půjčit třeba kolo a projet se kolem jezera a nebo to zvládnout pěšky. Oblíbený je paddleboarding nebo jachting. Kolem jezera se nachází hned několik pláží, takže kdo rád chytá sluneční paprsky, bude mít kde. A koho by voda přestala bavit, ten se může vydat třeba na vrchol Schafberg a to rovnou parní zubačkou – pro děti značka ideál.

Fuschlsee

Jako poslední zavítáme do trochu jiného místa, neb na výše zmíněných v létě potkáte opravdu velké množství lidí. Tohle maličké jezero nabízí křišťálově čistou vodu, tak jako ostatní jezera, ale i něco navíc a tím je právě kýžené soukromí. Milovníci vodních atrakcí si zde užijí do syta. Jen nutno podotknout, že v okolí jezera se nenachází žádný kemp, a tak se budete muset ubytovat v hotelu anebo využít možnosti levnějšího ubytování v přilehlém okolí.

A to je jen krátký výčet jezer, která jsou vhodná na návštěvu a která určitě vyhledejte. V celém Rakousku se totiž nachází přes 2000 jezer. Navštívit je všechna by zabralo nespočet času. Nicméně objevování nových a méně známých jezer stojí za to. My jsme uvedli spíše ty známější, kde je jistota, že váš nic nepřekvapí, ale kdo se chce vydat za poznáváním pak může vyrazit například k Abersee, Achensee, Wörtherssee, Neusidlersee a nebo třeba na Štýrské moře (Grundlsee).

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Michaela Rubešová.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články