PRÁCE 🧰

Sociální služby rozšířily svůj vozový park o nové elektromobily

25. 8. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tiskové zprávy

Sociální služby města Pardubice mají k dispozici deset nových elektromobilů, ke kterým za nedlouho přibudou další čtyři. Nahradí starší auta se spalovacími motory.

Sociální služby rozšířily svůj vozový park o nové elektromobily

90 % pokryla dotace

Nasazení elektromobilů na dlouhých trasách nedává moc smysl. Kde to ale naopak dává smysl naprosto dokonalý, je městské prostředí, kde jsou auta na baterky jako doma. I proto po nich sáhly Sociální služby města Pardubice, které na ně získaly finanční podporu v rámci dotačního titulu z programu REACT - EU. "Výše podpory činí zhruba 10 milionů korun a tvoří tak kolem 90 % z celkové částky na obnovu vozového parku, která vyjde na 11 420 000 korun", řekl náměstek primátora pro sociální oblast Jakub Rychtecký.

Elektrické Volkswageny

K deseti elektromobilům Volkswagenů e-up, které byly dnes předány, přibudou ještě čtyři Volkswageny ID 3, ty budou předány do konce letošního roku. V rámci péče o klienty v jejich domácím prostředí najezdí pracovníci a pracovnice sociálních služeb kolem 20 000 kilometrů měsíčně. Je to obří porce, proto velkou část úspory budou dělat i náklady na servis. Elektromobily totiž například nepotřebují výměny oleje, velmi málo se jim opotřebovávají brzdy a nehrozí u nich nákladné opravy automatických převodovek, turbodmychadel a dalších komponent, které po čase přijdou u aut se spalovacími motory. Z pohledu uživatele je navíc ovládání elektrického auta velmi snadné.

Sociální služby rozšířily svůj vozový park o nové elektromobily

Značná úspora

Šetřit se bude i na doslova každém ujetém kilometru, dobíjení bude probíhat v Domově pro seniory U Kostelíčka, kde vozidla parkují. Roční úspora by tak celkem měla být kolem 300 000 korun. Náklady, které nepokryla evropská dotace, pak uhradily Sociální služby města Pardubic z provozního příspěvku města.

Zdroj info: Tisková konference.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články