PRÁCE 🧰

Kde jsou povinné sněhové řetězy?

4. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Sněhové řetězy

Ve chvíli, kdy se auto nemůže vyškrábat na kopec pokrytý sněhem nebo ledem, mohou dost pomoci sněhové řetězy. Nejsou všespásné, ale obecně se dá konstatovat, že jejich použitím se značně zvýší šance, že řidič dosáhne vytouženého cíle.

Kde jsou povinné sněhové řetězy

Sněhové řetězy povinnost

Povinnost nasadit sněhové řetězy u nás upravuje zákon, ale mimo platnost těchto paragrafů je na řidiči, kdy se k jejich nasazení odhodlá. Každopádně za značkou C 5a (symbol kola s řetězy na modrém pozadí) byste už měli mít řetězy nasazené a jejich sundání je možné až za značkou C 5b, která je přeškrtnutá červeným pruhem. Tyto značky jsou obvykle přenosné a jsou využívány dle aktuálního stavu vozovky. Pokud je nebudete pravidlo respektovat, může vás to stát až 2 000 korun na místě, ve správním řízení dokonce až 2 500 korun.

S řetězy na kolech lze jet maximálně 50 km/h bez ohledu na to, co tvrdí výrobce. Nasazujte je vždy na hnanou nápravu, jak vyžaduje vyhláška. Ti, kteří jezdí na hory i několikrát do roka, případně v horské oblasti přímo bydlí, by mohli zvážit pořízení i druhé sady, aby měla lepší trakci všechna čtyři kola.

Druhy sněhových řetězů

Ocelové sněhové řetězy

Nejrozšířenější klasika, kterou koupíte za ceny i hluboko pod tisíc korun. Jejich účinnost je obrovská, jízdní vlastnosti vozidla na sněhové pokrývce a náledí s znatelně zlepší. Nevýhodou je jistý diskomfort a hlučnost při jízdě a nutnost je sundat v případě potřeby překonání delšího úseku po asfaltu, protože jinak se velice rychle opotřebují. Jejich nasazení se odvíjí především od ceny. Ty dražší mají i automatické dopínaní, což je komfortní a není nutné přijít vůbec do kontaktu s pneumatikou. Pozor, po použití je doma určitě opláchněte vodou a vysušte. Některé moderní vozy, které nemají dostatečně velký prostor mezi podběhem a pneumatikou.

Prémiové řetězy přímo od výrobce nyní se slevou 25 % s kódem PORTAL25

Textilní sněhové řetězy

Na auta, na která nelze klasické kovové řetězy nasadit, jde obvykle použít řetězy textilní. S těmi se velice dobře manipuluje, snadno se nasazují a možná proto se těší velké oblibě zejména u žen řidiček. Jízdně jsou pohodlnější, nejsou příliš hlučné, ale mají velmi omezenou životnost a neposkytují vozu takovou trakci, jako ocelová klasika. Cenově se jedná o dražší variantu.

Tekuté sněhové řetězy

Sprej, který nastříkáte na kolo sice dokáže na pár stovek metrů pomoci, ale nijak výrazně. Navíc se kvalita napříč výrobci liší. Použití tekutých řetězů je diskutabilní, rozhodně nepočítejte s tím, že vás nějak zázračně vyprostí, či zásadně pomohou. Řešení je to spíše nouzové a rozhodně bychom na něj nespoléhali. Na druhou stranu mají řetězy ve spreji nejsnazší aplikaci a cenově se dostáváme někam zhruba na 300-400 korun. 

Zdroj médií: pixabay.

Podobné články