PRÁCE 🧰

Škoda muzeum nově vystavuje model 1100 OHC Coupé a další zajímavé kousky z motorsportu

25. 2. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Milovníci motoristického sportu se mohou začít radovat. Škoda Muzeum v Mladé Boleslavi obohacuje stálou expozici. Tu doplní například unikátní rekonstruovaný sportovní vůz.

Do konce března 2022 si budou moci návštěvníci prohlédnout rekonstruovaný speciál Škoda 1100 OHC Coupé a o měsíc déle potrvá výstava Úspěchy vozů Škoda na Rallye Monte Carlo. V rodném domě Ferdinanda Porsche v Liberci bude k vidění do konce března šestiválec Auto Union Typ C Grand Prix. A tak s návštěvou příliš neotálejte.

Motorsport, který koluje automobilce v krvi

Strhující příběh úspěšného angažmá mladoboleslavské značky na poli mezinárodního motoristického sportu odstartoval již v roce 1901 a je korunován současnými triumfy továrního týmu i soukromých jezdců s vozy Škoda.

Výstava nabízí k vidění model 1100 OHC Coupé. Jedná se o uzavřenou verzi závodního speciálu, který vznikl v letech 1959/60 a to pouze ve dvou kusech. Primární působiště vozů bylo na vytrvalostních závodech na okruzích. Po ukončení kariéry se dostaly do rukou soukromých majitelů. Bohužel ani jedno z aut se nedochovalo vcelku, protože byla zničena při havárii. Daly se tak dohromady dochované kousky a podle dobové dokumentace bylo auto pomocí tradiční i technologicky vyspělé techniky citlivě zrekonstruováno.

Druhou výstavu, kterou by si návštěvníci neměli nechat ujít, je expozice nesoucí název 120 let Škoda Motorsport. Oslava motorsportu se připomíná působivými projekcemi, fotografiemi, plakáty, ale i čtivými texty a především Stěnou slávy s originálními trofejemi. Aby toho nebylo málo, budou si moci návštěvnicí vyzkoušet simulátor rallye.

A při svých toulkách muzeem jistě narazíte ještě na stroj Laurin & Klement, který se zúčastnil před 110 lety prestižního závodu v Monte Carlu. Jaké další vozy se za desítky let na trať postavily, je možné zjistit z videozáběrů.

Zdroj info: Škoda Auto.
Zdroj médií: Škoda Auto.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články