PRÁCE 🧰

S čím vám pomůže sada na opravu pneumatik?

4. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Oprava pneu Rádce motoristy

Některé vozy nemusí ze zákona vozit rezervní kolo. Místo toho v zavazadlovém prostoru najdeme lepící sadu na opravu pneumatik. Co všechno obsahuje a jak dokáže pomoct?

Sada na opravu pneumatik a s čím pomůže

Články na téma sada na opravu pneumatiky:

  1. Sada na opravu pneumatik - právě čtete
  2. Sada na opravu pneumatik, vyplatí se vám?

Defekt se může stát komukoliv z nás. Avšak víte, jak se v takové situaci vlastně chovat? I přes to, že se o pneumatiky staráte, stejně se tomu nevyhnete. Dřív nebo později defekt dostihne každého. Častou příčinou defektu je například jízda na nekvalitním povrchu, cizí ostrá tělesa na vozovce nebo například nevhodné parkování u obrubníku. Naštěstí jde takový problém řešit, a to jednoduchým způsobem.

Obsah sady na opravu pneumatik

Opravná sada na pneumatiky je jeden ze tří způsobů, jak se popasovat s defektem. Naštěstí je tento způsob ze všech tří nejrychlejší. Nejhlavnější v sadě na opravu pneumatik je těsnící hmota. Ta obsahuje směs na vzduchu tuhnoucích polymerů a dalších činitelů. Dále v opravné sadě na pneumatiky najdete také hadičku, kterou dostanete tuhnoucí směs do pneumatik a v neposlední řadě malý přenosný kompresor, kterým dohustíte pneumatiku na předepsanou hustotu. Takový kompletní set vás vyjde na zhruba dva tisíce korun. Počítejte ale s tím, že tato sada není pouze jednorázová a jde ji používat několikrát.

Kromě této opravné sady se na trhu vyskytují ještě další dva typy - opravný sprej a opravný kit set. Použití opravného spreje je jednoduché a spočívá pouze v uvolnění ventilku a nastříkání směsi rovnou do kola. Opravný kit set je asi nejsložitější ze všech tří variant. Jeho nízká cena se bohužel vykompenzuje časem, který nad celou opravou defektu kola strávíte.

Jak používat sadu na opravu pneumatik?

První typ sady na opravu defektu pneumatiky se používá jednoduše. Z konce černé čepičky odšroubujete nástavec a použijete ho k vyjmutí vložky z ventilu děravé pneumatiky. Přiloženou hadičku následovně připojíte jedním koncem k lahvi těsnící hmoty a druhým koncem k ventilu pneumatiky. Z lahve vymáčknete těsnící hmotu. Pomocí kompresoru dohustíte pneumatiku na předepsaný tlak. Nakonec hadičku vyjmete a zpátky našroubujte vložku ventilu.

Výhoda opravné sady na pneumatiky

Opravnou sadu nemusíte používat pouze na pneumatiky. Dá se uspokojivě využít i při opravě míčů či nafukovacích matrací a hraček. Stejně tak můžete sadu na opravu pneumatik využít v případě píchlého jízdního kola, zahradního kolečka a podobně.

Zdroj info: AZ pneu, Cars Guide.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články