PRÁCE 🧰

Rizika koupě ojetých pneumatik

2. 5. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Kde koupit pneu Použité pneu Rádce motoristy

V době, kdy každý počítá korunu, hledá mnoho motoristů alternativu při kupování pneumatik. Vyplatí se kupovat již jeté pneumatiky? Pojďme se podívat na rizika při kupování ojetých pneumatik.

Rizika koupě použité pneumatiky

Články na téma použité pneumatiky:

  1. Použité pneu
  2. Rizika koupě použité pneumatiky - právě čtete

Spousta prodejců, nejen soukromníků, nabízí výběr mezi letními a zimními použitými pneumatikami. Kromě výhod však tyto pneumatiky mají také svá úskalí. Jaká jsou rizika při koupi ojetých plášťů?

Historie používání není zaručena

Pokud si chcete vybrat mezi ojetými pneumatikami, měli byste si uvědomit, že u pneumatik nikdy nezjistíte, na jakém autě byly obuty, v jakém jezdily terénu ani jak se o ně majitel staral (s tím může být spojená špatná a nepravidelně prováděná geometrie kol). Nevíte ani, jestli bylo auto parkováno v garáži nebo venku napospas všem vlivům počasí.

Z toho vyplývá, že nemůžete vědět, jestli je majitel správně a pravidelně nahušťoval, zda v případě vyzutí byly pláště skladovány tak, jak mají být (tedy na suchém a tmavém místě v určité poloze), nebo jestli auto náhodou nebylo havarováno a tudíž může být pneumatika poškozena.

Nikdy nevíte, proč se majitel pneumatik zbavuje, jejich historie používání vám nejspíš zůstane vždy jen jako otazník v hlavě pokaždé, když s nimi vyjedete na cestu. Z prvního pohledu při koupi ojetých pneumatik můžete pozorovat, zda byly pneumatiky opravovány/lepeny. Bohužel ne všechny opravy jsou na první pohled vidět.

S tím souvisí také fakt, že i když pneumatika nemusí být na první pohled poškozena, může se chyba projevit až po jejím nafouknutí, kdy se vám na plášti může vytvořit boule.

Výhody ojetých pneumatik?

Opětovný prodej pneumatik má také přínos především pro životní prostředí. Vyřazení milionů pneumatik každý rok přispívá k velkému množství znečištění a jako každé průmyslové odvětví má recyklace těchto materiálů a snižování odpadu výrazné pozitiva. V České republice je problém s černými skládkami, které hyzdí krajinu. Tyto černé skládky většinou vznikají jen proto, že lidé nechtějí zaplatit za likvidaci starých, nepoužívaných pneumatik a proto je raději vyhodí někde v přírodě. Za zakládání těchto černých skládek hrozí pokuta až do výše 50 000 korun. Přesto se ale dnes setkáváme s více než pěti tisíci nelegálními skládkami po celém Česku.

Když však ojeté pneumatiky vypadnou z oběhu, existuje i ​​jiné využití. Trh s recyklovanou pryží roste. Tyto materiály byly znovu použity pro řadu projektů, od zlepšení asfaltu, aby byly silnice tišší a hladší, až po výrobu běžeckých tratí, protihlukových stěn, obrubníků nebo sportovních povrchů (např. tartan).

Jaké ojeté pneu vybírat?

Ojeté pláště můžete koupit téměř všude. Nabízejí je soukromníci, kteří například koupili nové pláště a staré ještě nechtějí vyhazovat, protože by se někomu na sezónu třeba mohly hodit.

Dalším případem jsou například pneuservisy, které prodávají ojeté pneumatiky dovezené především z Německa. Někteří odborníci tvrdí, že tato pneumatika má podle naší české legislativy minimálně půlku života před sebou. Ale je důležité si uvědomit, že v Německu řidiči jezdí po dálnicích rychlostí 150 km/h + a to, ať je slunce, nebo slejvák.

U pneumatik se obecně nedoporučuje šetřit, platí také jednoduché pravidlo, než sjedete nové pneumatiky, vyměníte minimálně dvoje ojeté - to je jedno obutí a vyvážení navíc a to taky není zadarmo.

Zdroj info: Pneumatiky, Tread Connection, Auto Express, Autocar.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články