PRÁCE 🧰

Jak na zažloutlá světla? Zkuste jednoduchý trik se smirkovým papírem a zubní pastou

12. 12. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Zašlé a zažloutlé světlomety bude řešit dřív nebo později každý majitel vozidla. Namísto toho, abyste je měnili za nové a vydali tak několik tisícovek navíc, je zkuste jednoduše rozleštit. Poslouží vám k tomu brusný papír a obyčejná zubní pasta.

Jak účinná je renovace světel pomocí brusného papíru a zubní pasty?

Články na téma oprava světlomětů:

  1. Seřízení světlometů v domácích podmínkách. Jak na to?
  2. Jak vyleštit přední světlomety u auta?
  3. Renovace světlometů: svépomocí nebo v servisu?
  4. Jak účinná je renovace světel pomocí brusného papíru a zubní pasty? - právě čtete

Světlomet může časem zoxidovat

Možná jste si toho taky všimli. Některá auta mají krycí skla světlometů zažloutlá a matná. Za snížené viditelnosti tak mohou svítit podstatně hůř, než kdyby byla krycí skla čirá.

Důvodem téhle změny, které se pravděpodobně v průběhu času nevyhne žádný řidič, je to, že krycí skla nejsou vyrobena ze skla, ale odolného plastu. A ten po čase pozbývá svých barevných vlastností. Leštění světlometů a jejich následná renovace přitom není nic složitého.

Jak účinná je renovace světel pomocí brusného papíru a zubní pasty?

Pokud je zoxidovaná vnější strana světel, můžete jim poměrně snadno navrátit jejich původní podobu i barvu. Můžete si samozřejmě pořídit nejrůznější leštící sady anebo vyzkoušet trik s brusným papírem a obyčejnou zubní pastou.

Náš tip: Při výběru vhodné zubní pasty nevolte tu, která obsahuje různé krystalky. V takovém případě by mohla pasta světlomet poškrábat.

Renovace světlometů svépomocí

Jako první bude potřeba vnější stranu světlometu obrousit. K tomu vám poslouží tři druhy smirkových papírů. Jako první budete pracovat s brusným papírem o zrnitosti 500, pak 1000 a nakonec 2000.

Papíry namočte do vody a pak krouživými pohyby a jemným tlakem (pouze prsty) bruste světlomet tak dlouho, dokud nebude jeho povrch naprosto hladký. Pro finální doleštění můžete aplikovat klasickou lešticí pastu, která ovšem není nejlevnější. Na velmi podobném principu však funguje i zubní pasta, kterou můžete smíchat třeba s jedlou sodou.

Jak účinná je renovace světel pomocí brusného papíru a zubní pasty?

Vzniklou směs naneste na obroušené světlomety pomocí kotouče z mikrovlákna na leštičce laku. Pokud leštičku nemáte, stačí utěrka nebo aplikační houbička z mikrovlákna. Jakmile čištění světlometů dokončíte, aplikujte na ně tekuté či pevné vosky či takzvané sealanty podle instrukcí na lahvičce. Jejich aplikaci ovšem bude potřeba pravidelně opakovat.

Pokud nechcete ochranu světel neustále obnovovat, můžete vyleštěné a zrenovované světlomety zalakovat bezbarvým autolakem s UV ochranou. Po aplikaci laku je potřeba auto odstavit a nechat lak tvrdnout. Výsledkem bude ochrana, kterou můžete počítat na měsíce, ne-li roky.

Zdroj info: Auto živě.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články