PRÁCE 🧰

Jaké varianty pro půjčku na auto se nabízí

21. 11. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak vybrat půjčku na auto Základní info k půjčce na auto

Ne každý člověk si může dovolit dát peníze v hotovosti za nové či ojeté auto. Pro tyto účely slouží hned několik variant půjček. Jediné na co je nutné si dát pozor, jsou podvodníci nebo moc vysoké úroky!

Půjčka na auto: Podle čeho vybírat?

Články na téma půjčka na auto:

  1. Půjčka na auto: Podle čeho vybírat? - právě čtete

V životě většiny lidí dojde k tomu, že si budou chtít jednou koupit auto. Ať už to situace na bankovním účtu dovoluje nebo ne, chtějí si vzít půjčku. V takových případech existuje mnoho variant, kde peníze sehnat a vsadit si sportku mezi ně asi úplně nepatří, ale třeba se zrovna zadaří.

Půjčka na auto od rodiny a známých

Nejideálnější formou půjčky, je ta od příslušníků rodiny. Předpokládá se, že rodinní příslušníci po vás nebudou chtít žádné úroky, ani smlouvy - ačkoli bychom nějaký stvrzující dokument pro jistotu doporučovali. Na druhou stranu mohou právě malé i větší půjčky dělat v rodině zlou krev. A tak si tuhle variantu opravdu dobře promyslete. Podobné to bývá s půjčkami od různých kamarádů, kteří opravdu nebudou nadšení, když jim po třetí v řadě za sebou oznámíte, že jim splátku dáte až ten další měsíc. Raději si nastavte jasné podmínky, ať předejdete krachu dlouholetých přátelství.

Půjčka na auto z banky

Nejčastější formou bude účelový nebo spotřebitelský úvěr. Takový vám může poskytnout každá banka, ale pozor ne každému se podaří ji získat. O schválení úvěru totiž rozhoduje několik faktorů. Mezi ně patří schopnost splácet, doložení příjmů, bezdlužnost a jiné. Jestliže se někdy v minulosti stalo, že jste nesplatili včas jinou půjčku, může to být rovněž jeden z důvodů, proč půjčku na auto banka neschválí. Také záleží na výši částky, kterou si chcete vzít a jestli vám ji banka vůbec půjčí. Raději si tedy připravte nějaký srovnávač, protože banky mohou nabízet ještě další jiné smluvní podmínky. Například poplatek za to, když půjčku budete chtít předčasně splatit. Ve srovnávači se rovněž zaměřte na výši úroků.

Kromě půjčky, můžete vyzkoušet i leasing (finanční nebo operativní). Ten je oproti půjčce snadněji dosažitelný, neboť klient si například při operativním leasingu auto pouze pronajme na určitou dobu. Tento pronájem měsíčně platí. Nevýhodou může být omezený roční nájezd kilometrů a to, že auto je stále majetkem leasingové společnosti. Oproti tomu výhodou jest, že se motorista nemusí starat o servisní a provozní náklady.

Půjčka od nebankovních subjektů

Zde se mějte na pozoru a ověřte si od jaké společnosti si peníze půjčujete. Přeci jen banka je důvěryhodná, to se ale u nebankovních subjektů trochu ztrácí. Obzvlášť pokud si vyberete zcela neznámou společnost nebo osobu.

Výhodou je, že tyto subjekty nabízejí půjčky bez registru - tudíž vás nemusí trápit, jestli někde máte nějaké dluhy nebo ne. Stejně tak často nevyžadují doložení příjmů. Nevýhodou ale může být vysoký úrok a vysoké RPSN. Tím se celá půjčka na auto o dost prodraží a zároveň může nečekaně zatížit rodinný rozpočet. Lidé se pak snadno dostanou do dluhové pasti, ze které není jednoduchá cesta ven. Obzvlášť pokud se u nich dostaví nemožnost splácet.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články