PRÁCE 🧰

Jak na vypůjčení auta v Anglii (Velká Británie)

28. 7. 2022 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Vypůjčení vozidla na cestu

Plánujete dovolenou v Anglii a chtěli byste kromě městské turistiky poznat i kousek venkova? Pak můžete buď nasednout na hromadnou dopravu, nebo si půjčit auto a jezdit, kdy a kam vás zrovna napadne. V tom případě ale kromě toho, že se budete muset nezvykle držet na levé straně silnice, dávejte pozor i při samotné výpůjčce vozu.

Půjčení auta v Anglii

Články na téma půjčení auta do zahraničí:

  1. Půjčení auta v Anglii snadno a rychle - právě čtete
  2. Půjčení auta do Chorvatska krok po kroku

Rezervace vozu

Pokud chcete mít jistotu, že si půjčíte takové auto, které si představujete, je dobré si ho rezervovat dostatečně dopředu. Hlavně v sezóně nebo o víkendu mohou být určité typy vozů rozebrané. Zároveň díky včasné rezervaci ušetříte část ceny. Částka za půjčení auta v Anglii k určitému termínu postupně roste, a pokud si vůz rezervujete s dostatečným předstihem, zůstane vám v peněžence více prostředků na další zábavu.

Ušetřit můžete i volbou vhodného místa vyzvednutí a odevzdání vozu. Cena za půjčení auta v Anglii se liší v pobočkách ve městě a na letišti. Ty letištní vám většinou nabídnou cenu podstatně nižší. Pokud máte tu možnost, rezervujte auto tam.

Rezervovat vůz si můžete buď přes stránky konkrétní autopůjčovny nebo přes rezervační systém, který sdružuje nabídky různých půjčoven. Ty vám nabídnou možnost srovnání ceny jednotlivých modelů vozů a ve většině případů také nižší cenu za vypůjčení.

Na co si dát pozor při půjčení auta v Anglii

Podmínky půjčení

První a nejdůležitější věcí při půjčení auta v Anglii je důkladné přečtení podmínek výpůjčky. Zaměřit byste se měli hlavně na informace o pojištění. Některé půjčovny vám zajistí pojištění v rámci výpůjčky, jinde si budete muset sjednat pojištění u třetí strany. Vědět byste měli i to, co všechno je v pojišťovací smlouvě zahrnuto. Rozhodně byste si měli zjistit také výši spoluúčasti v případě, že dojde k nehodě. Zapomenout byste neměli ani na výši depozitu. Tuto částku si půjčovna zablokuje po dobu výpůjčky, takže s ní nemůžete počítat v rámci další útraty.

Počet dní, na které si auto půjčíte

Při rezervaci vozu je třeba vyplnit kromě dne půjčení a vrácení i přesný čas. Pokud si vůz vypůjčíte v pět hodin odpoledne a vrátíte ho další den opět do pěti hodin, budete platit půjčovné za 1 den. Pokud byste auto vraceli až po páté, museli byste uhradit částku za dva dny.

Příprava se vším všudy: Ať už vyrážíte do Anglie na služební cestu, výlet nebo dovolenou, vždy se vám vyplatí sjednat cestovní pojištění. Díky cestovku vás totiž nepřekvapí žádná nečekaná událost. Nabídky za vás porovná online kalkulačka cestovního pojištění.

Kreditní a debetní karta

Většina půjčoven vyžaduje k půjčení vozu kreditní kartu. Na té si může jednoduše zabookovat depozit, který by vám v případě poškození mohla strhnout. Některé umožňují i vypůjčení na kreditní kartu. V tomto případě se ale připravte na to, že budete muset doplatit speciální pojištění, jehož výše může být násobně vyšší než samotná cena za půjčení vozu.

Limitovaný nájezd a stav nádrže auta

Při podpisu smlouvy byste si měli ověřit i případný limit kilometrů, které můžete za den nebo celou dobu výpůjčky ujet. Pokud byste tuto hranici překročili, museli byste při vrácení doplácet nezanedbatelnou částku.

Pohlídat byste si měli i žádaný stav nádrže při vypůjčení a vrácení. Většina půjčoven bude mít systém „full – full“. To znamená, že auto půjčíte s plnou nádrží a vrátíte ho také tak. Některé půjčovny umožňují vrátit auto i s prázdnou nádrží. Tato možnost je pro vás ale většinou ekonomicky nevýhodná.

Počet řidičů a jejich věk

Při půjčení vozu v Anglii budete muset uvést všechny řidiče, kteří sednou za volant půjčeného vozu. Za vyšší počet řidičů ale budete muset zaplatit vyšší pojištění. To roste i v případě, že auto bude řídit člověk mladší 25 let nebo starší 65 let. U těchto věkových skupin je statisticky vyšší riziko nehody. Pokud je vám méně než 21 let, auto vám v Anglii pravděpodobně vůbec nepůjčí.

Co potřebujete k půjčení auta v Anglii

Pokud máte auto předem rezervované, můžete v daný čas vyrazit do půjčovny a vůz si vyzvednout. K tomu budete potřebovat kreditní kartu (nebo pokud je to možné i embosovanou debetní kartu), na které si půjčovna zablokuje depozit.

Kromě toho si připravte také řidičský průkaz. Ten si autopůjčovna také pečlivě zkontroluje. Někdy se můžete setkat i s tím, že půjčovna bude chtít k prokázání dva osobní dokumenty. Pak vám bude stačit pas, který stejně na cestu bude muset zabalit.

Vyzvednutí a odevzdání auta

Při vyzvednutí vozu nejdříve musíte najít pobočku (kancelář nebo přepážku) konkrétní autopůjčovny. Tam vyřídíte všechny potřebné administrativní úkony a dostanete klíčky a dokumenty od vozu. Pak už si budete moct vyzvednout svůj vůz.

Před odjezdem z půjčovny byste měli zkontrolovat stav vozu a upozornit na případná poškození. V opačném případě by se mohlo stát, že by byla připsána na váš účet a museli byste je uhradit.

Při vrácení auta v otevírací době autopůjčovny pravděpodobně pracovník autopůjčovny auto rovnou zkontroluje a sdělí vám, jestli je vše v pořádku. Pak nemusíte mít strach, že se vám nevrátí zablokovaný depozit. Některé autopůjčovny v Anglii umožňují i vrácení mimo půjčovací hodiny. Pak bude třeba, abyste auto zaparkovali na vyhrazeném místě a klíčky vhodili do určené schránky.

Nezapomeňte: Pokud se i přesto rozhodnete vyjet do Anglie svým vlastním autem, neprohloupíte, když si pořídíte připojištění, jež vám pokryje případná nečekaná rizika (např. porucha, vandalismus, krádež apod.). Zmíněná rizika můžete připojistit v rámci cestovka, nebo si sjednat krátkodobé havarijní pojištění.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články