PRÁCE 🧰

První auto pro studenta – levně koupit, levně jezdit

12. 3. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Na první auto se nezapomíná, tedy alespoň u většiny řidičů to tak pravděpodobně bude. Chce-li student svůj vlastní vůz, má rozhodně z čeho vybírat. A protože o ťukance u mladších řidičů není nouze, bude to patrně jedna z levnějších ojetin.

První auto pro studenta – levně koupit, levně jezdit

Škoda Fabia

Nečekaná volba, že? Jenže ona ta fabia je skutečně jedna z nejlepších ojetin pro kdekoho. První generaci seženete za pár šupů, pro studenta bude ideální motor 1.4 MPI. Proč? Nenáročný servis, nepřímé vstřikování, takže kilometrová cesta autem pro kebab a zpět mu neublíží. Spotřeba sedm litrů na sto je akceptovatelná a v případě poruchy jsou opravy levné a jednoduché. Když dítko někde škrábne blatník nebo promáčkne dveře, na vrakovištích se jich válí spousty a v případě náhradních dílů se bavíme o cenách v nižších tisících korun. Fabia odveze v pohodě čtyři lidi, což student nepochybně také ocení.

Suzuki Swift

Suzuki Swift

Za šedesát až osmdesát tisíc korun najdete swifta jak víno! Jsou to auta, která netrpí na žádné zásadní závady a mají skvělé jízdní vlastnosti. Berte jakýkoliv benzínový motor, základní 1.2 o výkonu 69 kW jede hezky a studentovi bude stačit. Výhodou jsou opět prakticky nulové náklady na údržbu, bude stačit jednou za čas zkontrolovat nastavovače časování ventilů, maximálně co 60 tisíc kilometrů vyměnit svíčky.

Fiat Stilo

Fiat Stilo

Italská auta nemusejí být nutně nespolehlivá, jak ukazuje automobilka Fiat. Stilo je jednoduché a nenáročné, ačkoliv taky má své mouchy. Typicky se jedná o praskající žárovky, na druhou stranu vůz netrápí nic zásadního. Pro studenta bude optimální starší benzínová šestnáctistovka, případně novější motor 1.4 16V o výkonu 70 kW. Dostupné bylo stilo ve dvou karosářských verzích – jako hatchback, ale i jako jako kombík. Druhý jmenovaný má kufr o objemu 510 litrů, po sklopení sedadel je to 1480 litrů. Pro přespání na fesťáku je to jak dělané.

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Jakákoliv generace yarisu platí za držák, pokud sáhnete po zážehové motorizaci. Diesely se Japoncům obvykle moc nedaří, zato benzínové motory mají spolehlivé. Před koupí akorát zkontrolujte vůz zespodu, protože levnější auta od Toyoty nemají úplně dokonalou protikorozní ochranu a po pár letech kvetou. Kdybyste se chtěli hodně plácnout přes kapsu, pak buď nový nebo zánovní vůz je dostupný i v hybridní verzi. Výhody pohonu ocení student zejména ve městě, kde bude jezdit za 3-4 litry na sto kilometrů.

Zdroj info: AAA, carvertical, autoexpress.
Zdroj médií: Jakub Mokříš, Depositphotos.

Podobné články