PRÁCE 🧰

Jaké vybrat letní pneu v rozměru 185/60 R15?

29. 3. 2023 10 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

Výběr správných letních pneumatik je klíčový pro bezpečnou a pohodlnou jízdu v letních podmínkách. V tomto článku se zaměříme na rozměr 185/60 R15, který je poměrně častý u menších a středních vozidel, a porovnáme několik nejvýznamnějších značek na trhu. 

Jaké vybrat letní pneu v rozměru 185/60 R15?

Na jakých autech najdeme pneumatiky v rozměru 185/60 R15?

Pneumatiky v rozměru 185/60 R15 jsou běžně používány na různých typech osobních vozidel. Některé z nejčastějších vozů s tímto rozměrem pneumatik jsou například Volkswagen Golf, Hyundai i30, Kia Rio, Škoda Fabia, Honda Civic, Ford Fiesta, Opel Corsa, Seat Ibiza, Citroën C3, Toyota Yaris, Peugeot 206 nebo Renault Clio.

Jedná se pouze o výběr některých vozů, které mohou mít pneumatiky s tímto rozměrem, ale není to výčet všech možných vozidel. Rozměr pneumatiky se může lišit v závislosti na konkrétní verzi vozidla, takže je vždy důležité ověřit správný rozměr pro daný model vozidla.

Je důležité si uvědomit, že výkon a kvalita pneumatik ekonomické, střední třídy a prémiové třídy se mohou mezi různými značkami a modely lišit. Proto je důležité pečlivě porovnat vlastnosti a ceny různých pneumatik před výběrem, abyste si vybrali pneumatiky, které nejlépe vyhovují konkrétním potřebám a preferencím.

Ekonomická třída pneumatik 185/60 R15

Pneumatiky ekonomické třídy jsou pneumatiky, které jsou cenově dostupné a mají nižší spotřebu paliva než pneumatiky vyšších tříd. Tyto pneumatiky obvykle nabízejí vyšší kilometrový výkon a jsou vhodné pro každodenní jízdu. Tyto pneumatiky mají obvykle nižší úroveň hlučnosti a jsou navrženy tak, aby byly co nejúspornější, co se týče spotřeby paliva.

Díky tomu mohou být pneumatiky ekonomické třídy dobrým výběrem pro ty, kteří hledají cenově dostupné pneumatiky s nízkými provozními náklady. Je třeba mít na paměti, že pneumatiky ekonomické třídy nemusí mít stejnou úroveň výkonu a odolnosti jako pneumatiky vyšších tříd. Proto je důležité vybrat si pneumatiky, které odpovídají vašim potřebám a jízdním podmínkám, a které splňují příslušné bezpečnostní normy. Mezi ekonomické značky pneumatik patří například Fortune, Laufen, Barum, Sava a Matador.

Fortune

Pneumatiky Fortune jsou cenově dostupné pneumatiky, vyráběné společností Guangzhou South China Tire & Rubber Co. Ltd., která patří mezi největší výrobce pneumatik v Číně. Společnost se specializuje na výrobu pneumatik pro osobní automobily, SUV, dodávky a nákladní vozidla.

V nezávislých testech jsou pneumatiky Fortune obvykle hodnoceny jako solidní pneumatiky ekononomické třídy, které nabízejí dobrý výkon za nízkou cenu. Mezi nejpopulárnější modely pneumatik Fortune patří modely FSR, FSR616, a další. Pláště Fortune FSR701 185/60 R15 se dají pořídit v průměru za 1 000 korun.

Sava

Sava je slovinská značka pneumatik, která patří do skupiny Goodyear. Sava se snaží nabízet pneumatiky s dobrým poměrem cena/výkon a s důrazem na bezpečnost, což se projevuje například v jejich technologiích ochrany proti aquaplaningu. Kromě toho se Sava snaží minimalizovat dopad své výroby na životní prostředí a vyrábí pneumatiky s nízkou hlučností.

V nezávislém testu - ADAC Summer Tire Test 2021 pneumatiky Sava Intensa HP2 získaly celkové hodnocení "satisfying" (uspokojivé), což odpovídá průměrné výkonnosti. Pneumatiky získaly dobré hodnocení v kategorii brzdění na mokru a také dobrou spotřebu paliva. Celkově lze říci, že pneumatiky Sava nabízejí spíše průměrnou výkonnost a jsou vhodné pro řidiče, kteří hledají cenově dostupné pneumatiky s uspokojivou výkonností. Pneumatiky Sava Intensa HP 185/60 R15 je možné v průměru zakoupit za 1 600 korun.

Barum

Barum je značka pneumatik vyráběná společností Continental, která se zaměřuje na výrobu pneumatik nižší a střední třídy pro osobní automobily, SUV a dodávky. Značka Barum byla založena v roce 1945 v Československu a od roku 1993 patří pod Continental.

Pláště společnosti Barum jsou známé svou kvalitou a odolností a v nezávislých testech se pneumatiky Barum umisťují na solidních pozicích, ačkoli často za pneumatikami prémiových značek. Například v testech AutoBild z roku 2020 pneumatika Barum Bravuris 5 HM dosáhla dobrého hodnocení a byla označena jako "dobrá" v kategorii pneumatik střední třídy. Barum Bravuris 5HM 185/60 R15 pořídíte v průměru za 1 500 korun.

Laufenn

Laufenn je značka pneumatik založená v roce 2014 společností Hankook Tire. Tato značka je zaměřena na výrobu pneumatik nižší a střední třídy, které nabízejí solidní výkon za příznivou cenu. V nezávislých testech se pneumatiky Laufenn umisťují většinou v dolní části střední třídy, což znamená, že mají dobrý výkon za svou cenu, ale nedosahují úrovně prémiových značek. Nicméně, Laufenn se stává stále populárnější volbou pro řidiče, kteří hledají pneumatiky s dobrým poměrem ceny a výkonu. Laufenn G Fit EQ 185/60 R15 je možné pořídit za neuvěřitelnou cenu 790 korun, Laufenn LK41 G Fit 185/60 R15 v průměru pořídíte za 1 300 korun.

Střední třída letních pneu 185/60 R15

Pneumatiky střední třídy jsou pneumatiky, které nabízejí vyvážený poměr mezi výkonem a cenou. Tyto pneumatiky jsou zpravidla dražší než pneumatiky ekonomické třídy, ale nabízejí lepší výkon a vyšší úroveň bezpečnosti. Mezi výhody pneumatik střední třídy patří - lepší přilnavost, lepší ovladatelnost na mokré vozovce, nižší hlučnost a vyšší jízdní komfort.

Pneumatiky střední třídy jsou vhodné pro běžné řidiče, kteří hledají ideální poměr cena/výkon bez nutnosti investice do pneumatik vyšší třídy. Tyto pneumatiky jsou také vhodné pro řidiče, kteří jezdí více kilometrů než průměrný řidič, a kteří si přejí pneumatiky s delší životností.

Pneumatiky střední třídy bývají řidiči často opomíjeny, protože se buď soustředí na prémiové nebo nejlevnější varianty. Výrobci střední třídy však často využívají výhod prémiových značek a používají již ověřené technologie, které byly použity u prémiových pneumatik, Díky tomu se pak stávají dostupnými za příznivější cenu. Střední třídu tvoří značky jako Uniroyal, Kumho, Hankook, Firestone nebo Fulda.

Kumho

Pneumatiky Kumho jsou obvykle hodnoceny velmi dobře v nezávislých testech, zejména v oblasti výkonu na mokru a suchu, brzdění, trakce a jízdního komfortu. Pneumatiky Kumho jsou obvykle cenově dostupnější než pneumatiky prémiových značek, ale nabízejí velmi podobné vlastnosti a výkon. Letní pneumatiky Kumho Ecowing ES31 185/60 R15 můžete pořídit v průměru za 1 400 korun.

Firestone

Firestone je společnost zabývající se výrobou pneumatik a dalších produktů pro automobilový průmysl. Byla založena v roce 1900 americkým průmyslníkem Harveym Firestonem a během první poloviny 20. století se stala jedním z nejvýznamnějších výrobců pneumatik na světě. V roce 1988 byla Firestone zakoupena společností Bridgestone a od té doby působí jako dceřiná společnost této japonské firmy.

Firestone Roadhawk je model letních pneumatik, který je vyroben ze speciální směsi, která zajišťuje vysokou trakci a výkon při brzdění na mokrých silnicích. Díky asymetrickému dezénu je zajištěn odvod vody a snižuje se riziko aquaplaningu. Pneumatiky Firestone Roadhawk v rozměru 185/60 R15 je možné v průměru zakoupit za 1 500 korun.

Hankook

Pneumatiky Hankook jsou známé pro svou vysokou kvalitu a výkon v různých segmentech trhu. V některých nezávislých testech pneumatik dosahují Hankook pneumatiky vynikajících výsledků, co se týče jízdních vlastností, bezpečnosti a životnosti.

Výhody pneumatik Hankook:

  • Dobrá kontrola nad vozidlem v různých podmínkách.
  • Vysoká trakce a přilnavost na suchém i mokrém povrchu.
  • Snížený hluk a vibrace během jízdy.
  • Dobrá životnost a odolnost proti opotřebení.
  • Inovativní technologie pro vylepšení jízdního komfortu a bezpečnosti.

Nevýhody pneu Hankook:

  • Některé modely pneumatik mohou být dražší než konkurenční značky.
  • Některé pneumatiky mohou být hlučnější než jiné v téže třídě.
  • Menší výběr modelů pneumatik v některých segmentech trhu.

Hankook Ventus Prime3 v nezávislých testech ADAC a AutoBild obdržel vynikající výsledky, kde se umístil na prvním a druhém místě v kategorii letních pneumatik. Byl oceněn pro svou výkonost, zejména v mokrých podmínkách. Hankook K125 Ventus Prime 3 185/60 R15 pořídíte v průměru za 1 700 korun.

Fulda

Fulda je německá značka pneumatik, kterou vlastní společnost Goodyear. Pneumatiky Fulda jsou známé svou kvalitou a spolehlivostí a nabízejí širokou škálu výkonů a cenových kategorií. V testu letních pneumatik pro rok 2021 německého automobilového klubu ADAC získala pneumatika Fulda EcoControl HP nejlepší hodnocení "dobré" a byla doporučena pro použití. Stejně dobře byly hodnoceny i další letní pneumatiky Fulda, jako například SportControl 2 nebo EcoControl 6. Fulda EcoControl HP 185/60 R15 je možné v obchodech průměrně zakoupit za 1 800 korun.

Letní pneumatiky 185/60 R15 prémiové třídy

Pneumatiky prémiové třídy jsou vysoce kvalitní pneumatiky, které jsou navrženy tak, aby poskytovaly maximální výkon a bezpečnost. Tyto pneumatiky jsou obvykle vyráběny s použitím nejnovějších technologií a materiálů a jsou určeny pro výkonná vozidla. Pneumatiky prémiové třídy často nabízejí lepší vlastnosti v oblasti jízdního komfortu, stability, trakce a brzdění na mokru a suchu. Tyto pneumatiky jsou obvykle dražší než pneumatiky střední nebo ekonomické třídy a jsou určeny pro řidiče, kteří si cení nejvyšší kvality a výkonu svých pneumatik. Mezi výrobce pneumatik prémiové třídy patří Nokian Tyres, Bridgestone, Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin a Pirelli.

Nokian Tyres

Finský výrobce pneumatik Nokian Tyres se zaměřuje na výrobu kvalitních pneumatik pro náročné podmínky, zejména pro zimní a severní podmínky. Letní pneumatiky Nokian Tyres se v nezávislých testech často umisťují na předních příčkách v různých kategoriích. Například v roce 2021 získala pneumatika Nokian Powerproof první místo v testu letních pneumatik 185/65 R15 od Auto Bild, kde byla hodnocena jako vynikající a bezpečná na suchém a mokrém povrchu.

Podobně byla pneumatika Nokian Powerproof ohodnocena jako nejlepší v testu Autozeitung v roce 2020, kde získala body za výkon na suchých a mokrých silnicích a také za odolnost proti aquaplaningu. V testu ADAC letních pneumatik v roce 2021, byla pneumatika Nokian Wetproof ohodnocena jako "dobrá" a získala třetí místo v kategorii pneumatik pro osobní vozidla. Celkově jsou pneumatiky Nokian Tyres hodnoceny jako kvalitní, bezpečné a spolehlivé na mokrém povrchu. Nokian WetProof 185/60 R15 je možné zakoupit v průměru za 1 900 korun.

Pirelli

Pirelli je italský výrobce pneumatik, který byl založen v roce 1872 v Miláně. Společnost se zaměřuje na výrobu prémiových pneumatik pro osobní, nákladní a závodní vozidla. Pirelli má také silné vazby na automobilový průmysl a je dodavatelem pneumatik pro mnoho výrobců luxusních a výkonných vozidel, jako jsou například Lamborghini, Ferrari, Porsche, Audi a BMW.

Pneumatiky Pirelli jsou často hodnoceny jako vynikající pneumatiky v mnoha nezávislých testech. V testech se často umisťují na předních pozicích v kategoriích jako je výkon na mokru, brzdění, ovladatelnost a celková spokojenost řidiče. Pneumaitky Pirelli Cinturato P1 v rozměru 185/60 R15 pořídíte v průměru za 2 200 korun.

Bridgestone

Bridgestone je jedním z největších světových výrobců pneumatik s dlouhou historií a širokým sortimentem produktů. V nezávislých testech bývají pneumatiky Bridgestone často hodnoceny velmi pozitivně, zejména v oblasti bezpečnosti a výkonu na mokrém povrchu. Bridgestone také investuje do vývoje nových technologií, jako je například Run-Flat Technology nebo technologie snižování hluku, aby zajistil vysokou úroveň výkonu a inovací svých produktů. Pneumatiky Bridgestone Turanza T005 185/60 R15 je možné v průměru pořídit již za 2 300 korun.

Continental

Pneumatiky Continental jsou známé pro svou kvalitu a výkon. Jsou to pneumatiky prémiové třídy s vysokou cenou, ale také s vynikající trvanlivostí a výkonem na suchu i mokru. V nezávislých testech jsou pneumatiky Continental často hodnoceny velmi dobře. Například v roce 2021 byla pneumatika Continental EcoContact 6 vyhlášena nejlepší letní pneumatikou v testu Auto Bild, který se koná v Evropě. Pneumatiky Continental také často získávají vynikající hodnocení v testech ADAC a Stiftung Warentest v Německu a v mnoha dalších nezávislých testech po celém světě.

Pneumatiky Continental EcoContact 185/60 R15 je možné pořídit v průměru za 2 900 korun. Pneumatiky Continental UltraContact 185/60 R15 je možné pořídit v průměru za 2 200 korun bez dopravy.

Zdroj info: Autobild, ADAC.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články