PRÁCE 🧰

Jsou ALU kola vhodná na zimu do špatných podmínek?

19. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Alu kola dodávají vašemu autu styl. Nicméně v zimě dostávají působením různých posypových solí a dalších chemických látek pořádně zabrat. To ale není důvod k tomu je rovnou ze zimní výbavy škrtnout. Stačí, když zvolíte ty správné a budete o ně pečovat.

ALU kola na zimu ano či ne?

Hliníková kola jsou elegantní volbou pro všechny, kterým na vzhledu jejich auta záleží. Přece jen je to rozdíl, jestli máte na voze rezivějící plechová kola nebo udržované elektrony. V letním období převládají u alu kol výhody. Díky nižší hmotnosti klesá spotřeba paliva a zlepšuje se ovladatelnost vozu. Jsou také odolnější vůči deformacím a poškození. Zároveň lépe odvádí teplo od brzd.

Výhody zimních elektronů

Pro zimní období je vhodné využít speciální zimní nebo celoroční alu kola. Ta jsou lakována zvláštním lakem v několika vrstvách. Tato aplikace je odolnější vůči oděru a působení chemických látek. Pokud uvažujete o pořízení zimních hliníkových kol, měli byste se dívat právě po této variantě.

Chcete-li si ušetřit čas při výměně zimních a letních pneumatik, je dobré mít obě varianty i s koly. Pro letní pneumatiky můžete mít obuté na letních elektronech, zimní na zimních. Při každé výměně můžete kola navíc pečlivě zkontrolovat a opravit případná poškození. Tím prodloužíte jejich životnost a bezchybný vzhled.

Pomoci s údržbou vám může i design alu kol na zimu. Kola s méně paprsky a jednodušším vzhledem jsou pro zimní období vhodnější. Rychleji zkontrolujete nepoškozenost a lépe dosáhnete do všech míst při případné opravě.

ALU kola na zimu a jejich nevýhody

V zimě se u hliníkových kol objevují i nevýhody. Kromě rizika mechanického opotřebení se zvyšuje i riziko chemického poškození. Alu kola jsou velmi náchylná k porušení chemickými posypy, silničními solemi a dá se říct, že i zimními podmínkami obecně. Jejich vzniku je třeba účinně předcházet a kola udržovat. V případě vzniku oděrky je třeba ji přebrousit a přelakovat. Čím dříve, tím lépe. Vzniklé defekty se totiž velmi rychle šíří na větší plochy.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články