PRÁCE 🧰

5 důvodů, proč se aktuálně vyplatí koupě ojetého vozu

26. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Existuje správná doba, kdybyste měli uvažovat nad koupí nového ojetého vozu? Ano, jsou to případy, kdy vám současné auto neslouží tak dobře jako dřív nebo potřebujete další auto do rodiny, ale bohužel nemáte finanční možnosti na úplně nové. Někdy naopak stačí jenom chtít si udělat radost.

Proč se nyní vyplatí koupě ojetého auta

U koupě ojetého auta byste neměli nikdy zapomenout, nechat si prověřit historii vozu. Pokud vás od toho prodejce bude odrazovat, raději auto nechte být a podívejte se po něčem jiném. Historii vozu zjistíte snadno. Stačí vám k tomu znát VIN kód daného vozu a zadat jej do systému Autotracer. V databázi společnosti Cebia se nachází více než miliarda dat o ojetých vozech, proto máte naději, že vystopujete i historii dovezeného vozu ze zahraničí.

Ať už jsou vaše důvody jakékoli, existují všeobecná pravidla, která často určují tu správnou dobu, kdy ojetý vůz koupit. Jedním z takových případů je třeba koronavirová krize a probíhající válka. Jaké jsou tedy další důvody, které by vás mohly přesvědčit ke koupi vozu právě nyní?

Úbytek kvalitních vozů

Váže se to ke koronavirové krizi. Auta šla na odbyt a nová nepřibývala. S nižším počtem ojetých vozů lze počítat s tím, že rychle zmizí kvalitní kousky a zbývají už jen ty méně kvalitní, a to alespoň do té doby, než se dá trh zase do pořádku. Například v cenové kategorii do 200 000 korun ubývají spolehlivé a kvalitní vozy nejrychleji.

Zatajená minulost automobilu

Kvůli finanční tísni bude řada lidí nucena méně investovat do oprav a celkově do svých aut. V tom mohou vidět příležitost nekalí prodejci automobilů. Ti se pak budou snažit na trhu prodat auta, u kterých bude například zatajená autohavárie nebo stočené kilometry - přestože tato praktika je zakázaná, v Česku se s ní lze bohužel ještě setkat. Může se také stát, že se do Česka budou dovážet nekvalitní auta s neznámou historii ze zahraničí. Ne každý autobazar je totiž poctivý.

Na dovolenou svým autem

Jestli se rozhodnete vyrazit k moři nebo jen prozkoumávat hory u našich německých sousedů, pak je cestování autem ta nejpohodlnější a hlavně nejbezpečnější varianta. Pokud stále váháte nad koupí a zároveň ale nechcete kamkoli cestovat vlakem nebo letadlem, pak se možná po hlubší úvaze rozhodnete pro nákup ojetého vozu právě teď.

Ověření funkcí vozu

Blíží se léto, takže snadno budete moci odhalit závady, které byste třeba v zimě vypozorovat nemohli. V létě totiž teploty často dosahují vysokých čísel - třicítky nejsou ojedinělou záležitostí. Ojeté auto můžete pořádně prozkoumat a mrknout se, zdali má v pořádku chlazení motoru nebo jestli není něco v nepořádku s klimatizací. Raději projděte celé auto, nejlépe s vlastním mechanikem, abyste nakonec nekoupili zajíce v pytli.

V létě si také můžete ojeté auto v klidu prohlédnout a nemusíte trpět zimou nebo si prohlížet vozy v dešti. Ojetiny bývají také zpravidla čistější, takže se nemůže stát, že byste si snad nevšimli nějakého škrábance, který se prodejce snažil špínou zakrýt. Patrné budou i rozdílné barvy na karoserii, které by mohly indikovat výměnu dílu a nekvalitní zamazání stop po bouračce. Pozornost také nezapomeňte věnovat interiéru ojetého vozu - jeho opotřebení a kvalitě.

Možná domluva slevy = počkejte do léta

Léto je svým způsobem začarované, protože nejvíce se ojetá auta prodávají právě na teď na jaře a v zimě. Pokud se budete ucházet o auto u soukromého prodejce, pak je větší pravděpodobnost, že vám sleví z ceny vozu. Co si budeme povídat, koronavirová krize a probíhající válka dává spoustě lidem zabrat. Pokud se tedy majitel bude chtít vozu rychle zbavit, pak by vám mohl možná i dát nějakou slevu za rychlé jednání. V takových případech si ale auto také zkontrolujte, abyste nenaletěli nepoctivému prodejci.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články