PRÁCE 🧰

Pozor na výši limitů u povinného ručení

29. 6. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Každý, kdo vlastní auto, jistě ví, že je nutné mít zákonné pojištění. Přesněji se jedná o povinné ručení. To může mít několik forem od základního balíčku až po ten extra. Každý stupeň disponuje jinou výší limitů. Pokud zvolíte ten nejlevnější, může to v budoucnu znamenat velký problém.

Proč je nutné si dávat pozor na výši limitů u povinného ručení

Co znamená pojistný limit

Limit pojistného plnění je vždy uveden v pojistné smlouvě. Jedná se o maximální hranici pro plnění pojistky při jedné pojistné události. Jeho výši odsouhlasí podpisem jak pojištěný, tak i pojistitel. Výše limitů jednotlivých balíčků určují vždy pojišťovny. Avšak u povinného ručení je minimální částka určena zákonem.

Levné pojištění opravdu neznamená to nejlepší

Bohužel pro některé řidiče znamená levné povinné ručení to nejlepší, ročně ušetří desítky korun a myslí si, jak vyzráli nad systémem. Jenže pak se něco stane, taková malá dopravní nehoda, kdy to odnesou plechy auta a ejhle pojišťovna plní jen do výše sjednaného limitu a zbytek musíte zaplatit z vlastní kapsy. Tato situace by nenastala, kdybyste se nebáli zaplatit měsíčně o pár desítek korun víc, za lepší povinné ručení, které má i vyšší limity plnění.

Nikdy totiž nevíte, co se může na silnici stát. Jakmile způsobíte nehodu a ještě k tomu někoho zraníte, je možné, že budete muset platit ještě odškodné – to by v klasickém případě zaplatila pojišťovna, ale s nízkým limitem krytí to bude znamenat, že to sice pojišťovna zaplatí, ale vymáhat to bude po vás.

Při uzavírání povinného ručení tedy dbejte na správnou míru limitů pojistného plnění. Chráníte tím sebe od plateb, které byste jinak museli zaplatit ze svého. V případě trvalých následků nebo ušlého zisku byste se opravdu nedoplatili. Bavíme se totiž o několikamilionových částkách, ne tedy o deseti tisících. Nejčastěji se doporučuje zvolit takové pojištění, která má například stanovený maximální limit 50 milionů korun. Ten, kdo má novější a technologicky vyspělejší automobil by raději měl sáhnout po dvojnásobném limitu. Ony tak vysoké částky vypadají jako ze sci-fi filmu, ale ani nevíte jak, a rychle se to nasčítá.

Nejlevnější pojištění není rozhodně ta správná volba, neb vám přináší i nízké limity plnění a základní balíček asistenční služby, který vám například v zahraničí nemusí stačit. Jediné na čem ušetříte, je měsíční, případně roční splátka povinného ručení, ale jakmile se něco vážného stane, je dost možné, že si budete svou šetřivost zpětně vyčítat. Navíc, pokud jezdíte bez nehod, přičítají se vám bonusy, které samozřejmě celkovou částku zlevňují. Ve finále tak můžete mít lepší pojistku s vyššími limity, ale za nižší částku díky bonusům.

Zdroj info: odborník z pojišťovnictví.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články