PRÁCE 🧰

Levné pneumatiky - ekonomická třída a komu se vyplatí

7. 12. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

Jaké jsou výhody a nevýhody při výběru ekonomických plášťů? Vyplatí se ušetřit za cenu horších jízdních vlastností a jak je na tom kvalita?

Pro koho jsou vhodné pneumatiky ekonomické třídy

Články na téma třídy pneumatik:

  1. Pro koho jsou vhodné pneumatiky ekonomické třídy - právě čtete
  2. Pro koho jsou vhodné pneumatiky střední třídy
  3. Pro koho jsou vhodné pneumatiky vyšší třídy
  4. Rozdíly v rámci tříd značek pneumatik
  5. Letní pneumatiky ze střední třídy
  6. Ekonomická třída pneumatik
  7. Celoroční pneumatiky z ekonomické třídy 2024 - již brzy
  8. Prémiové značky pneumatik - již brzy

Při výběru pneumatik se snad téměř každému málem protočily panenky, když se podívali na cenu. V tu chvíli rozhodně přišlo na řadu „řazení od nejlevnějšího“, kde už byly ty ceny rozhodně přívětivější. Jak jsou na tom však pneumatiky z ekonomické třídy s kvalitou a jízdními vlastnostmi?

Plusy a mínusy pneumatik z ekonomické třídy

Při výběru levných pneumatik je důležité srovnání mnoha faktorů. Pláště se musí shodovat s rychlostní kapacitou a nosností všeho vozidla. Další zásadní faktor je běžný výskyt vozidla – jezdíte ve městě, po horách nebo tak půl na půl? To může být zásadní bod pro výběr pneumatik. Dále ovlivňujícím bodem může být styl jízdy – jedná se o agresivní brzda-plyn styl, nebo jezdíte v klidu na spotřebu? Je důležité si uvědomit, že pneumatiky jsou jako jediné v neustálém kontaktu s vozovkou a většinou na nich závisí život nejen váš, ale také dalších účastníků silničního provozu.

Častokrát se jedná dezény prémiových značek před 10 lety. Plní svůj účel a tak by k nim měl přistupovat i konečný spotřebitel – nemůžeme jednoznačně říct, zda se jedná o dobré či špatné pneumatiky. Mezi největší rozdíly mezi prémiovou a ekonomickou třídou pneumatiky patří hodnoty v hlučnosti, valivém odporu a brzdné dráze. Nová pneumatika ekonomické třídy bývá mnohokrát lepší volbou než nákup ojeté (byť prémiové) pneumatiky bez historie a záruky.

Komu se vyplatí pneumatiky z ekonomické třídy?

Levné pláště mohou být vhodné pro řidiče, kteří ročně nemají vysoký kilometrový nájezd, a především v zimě se pohybují dominantně ve městě, či jiných zastavěných oblastech. Levné pneumatiky mohou být ideálním řešením pro takzvané „vyježděné řidiče“, kteří jezdí klidně a s rozmyslem.

Ekonomická třída pneumatik ve městě poskytuje téměř srovnatelné jízdné vlastnosti jako jiné prémiové značky. Rozdíly mohou nastat především na okrskách nebo právě v horských oblastech. Levné pneumatiky se obecně nedoporučuje pořizovat na výkonná auta ani v případě, že za volantem trávíte více času než doma.

Mezi oblíbené značky v ekonomické třídě při výběru pneumatik patří například česká Barum, Matador, Sava, Nankang, Sebring, Kleber nebo Kormoran. Pokud si nejste jistí výběrem pneumatik, navštivte odborníky v pneuservise. Tam by vám, po pár správně položených otázkách, měli nabídnout variantu, která se nejlépe hodí pro váš profil (dle auta, stylu jízdy, většinové komunikaci atd.). Jistým vodítkem pro vás mohou být též výsledky testů.

Zdroj info: Barum, Matador, Sava, Nankang, Sebring, Kleber, Kormoran, Pneumatiky, Oponeo.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články