PRÁCE 🧰

Pro koho je operativní leasing a komu se vyplatí?

21. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak vybrat operativní leasing Druhy operativních leasingů

Operativní lesing otevírá nové možnosti pořízení nového auta i přes to, že nemáte aktuálně na učtu větší obnos peněz. Komu se operativní leasing vyplatí a jaké jsou druhy?

Operativní leasing - pro koho je dostupný?

Články na téma rozdělení operativního leasingu:

  1. Operativní leasing fyzické osoby: Výhody a nevýhody
  2. Operativní leasing bez registru
  3. Operativní leasing - pro koho je dostupný? - právě čtete

Co to je operativní leasing?

Operativní leasing (full-service leasing) je druh dlouhodobého pronájmu auta, při kterém vozidlo vlastní a financuje leasingová společnost. Vozidlo v případě operativního leasingu nesplácíte, jako u normálního leasingu nebo úvěru, ale pouze si jej pronajímáte. Jste vázáni smlouvou a určitým nájezdem kilometrů. Délku pronájmu si většinou stanovuje sám klient, nebývá časově omezena. Obecně však platí minimální doba pronájmu vozu na 1 rok. Poté platíte částku (která je výrazně nižší, než u klasického leasingu) a po uplynutí sjednané doby se nemusíte starat o prodej vozidla, stačí auto poté pouze vrátit poskytovateli operativního leasingu.

Operativní leasing a cena, z čeho se skládá a co ji ovlivňuje?

Platba, kterou každý měsíc (den) uskutečňujete za operativní leasing obsahuje mnoho poplatků, díky kterým můžete s autem pouze jezdit (a tankovat) a nemusíte řešit žádné věci okolo. Do celkové výše splátek operativního leasingu je promítnut především rozdíl mezi pořizovací a zůstatkovou hodnotou automobilu. Nedílnou součástí měsíční platby je samozřejmě i částka, která slouží leasingové společnosti na pokrytí úkonů spojených s provozem vozidla a administrativou. U běžných nabídek se platba skládá z pronájmu vozidla a jeho běžného opotřebení, silniční daň, koncesionářský poplatek za provoz autorádia, havarijní pojištění se spoluúčastí a povinné ručení, jehož rozsah se u jednotlivých společností liší (cena se odvíjí od výše spoluúčasti, která je 1 % - 10 %).

GAP pojištění

Je vhodné se taktéž zajímat, zda je součástí smlouvy tzv. GAP pojištění, které zajišťuje pojištění proti snížení hodnoty vozu v čase a amortizací od pojišťovny, která chrání zákazníka před rizikem nepředvídatelných poplatků při totální škodě vozu, či případnému odcizení. V komplexních variantách se zahrnuje i dálniční známka, předepsané servisní prohlídky, asistenční služby nebo třeba přezutí a uskladnění pneumatik.

Vedle pořizovací ceny vozidla se platba za operativní leasing skládá z dvou hlavních parametrů a tím je délka pronájmu a maximální nájezd kilometrů za celou dobu pronájmu. Dál také výše spoluúčasti na havarijním pojištění a dostupnost služeb s operativním leasingem spojených.

Operativní leasing pro soukromé osoby a OSVČ

Dnes také, kromě firem, využívají operativní leasing hlavně živnostníci a soukromé osoby. Výhodou je, že pokud si pořídíte vůz na operativní leasing do firmy, splátky si můžete dát v rámci účetnictví do nákladů.

Operativní leasing pro firmy

Auta formou operativního leasingu se donedávna poskytovala pouze firmám a podnikatelům, kteří si mohli splátky v rámci účetnictví zavést do nákladů. V posledních letech si však nabídky operativního leasingu našly cestu také k "běžným lidem", kteří si mohli s trochou snahy a hledání pronajmout svůj vysněný vůz.

Operativní leasing pro fyzické osoby

Při pořízení vozu na operativní leasing se nemusíte spoléhat pouze na nabídku samotných automobilek, lze využít i produkty leasingových společností, které vám zajistí zcela libovolný vůz, včetně zánovního.

Operativní leasing se vám podle odborníků nejvíce vyplatí, v případě, že ročně najedete mezi 20-35 tisíci kilometry a vůz měníte po dvou až třech letech.

Operativní leasing se taktéž dle našeho názoru vyplatí lidem, kteří nemají dostatek financí na nový vůz a nechtějí se zabývat "věcmi okolo auta" a jeho následným prodejem. Velká část nabídek je určena také pro soukromé osoby, které doloží svůj příjem. Jsou však k dispozici i nabídky, u kterých nemusíte dokládat příjem a problémem není ani zápis v registrech dlužníků.

Zdroj médií: freepik.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články