PRÁCE 🧰

Jak fungují malusy a bonusy u povinného ručení

30. 6. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Bonus povinného ručení

Řidič, který provozuje auto na pozemních komunikacích, musí mít sjednané povinné ručení. To je dáno zákonem a bez něho vás čeká mastná pokuta, pokud vás zastaví hlídka a skutečnost zjistí.

Princip fungování bonusů a malusů u povinného ručení

Výši ceny může ovlivňovat několik faktorů, mezi ně patří také bonusy a malusy. Ty řidič sbírá za svou dráhu řízení. Jak už asi dobře hádáte, lepší je sbírat bonusy než malusy.

Jak fungují bonusy?

Bonusy jsou odměnou pro zodpovědné řidiče, kteří nebourají a jezdí celá léta bez nehod. Mohou se tím dostat až na 50 % slevy na povinném ručení, což už docela dobře motivuje. Za každých 12 měsíců bez nehod máte nárok na 5 % slevy. Pokud budete přecházet k jiné pojišťovně, vaše bonusy si převádíte, tzv. nezačínáte od nuly.

Jak fungují malusy?

Na opačné straně stojí malusy. Ty se započtou každému, kdo způsobí dopravní nehodu – ať už vážného či nevážného charakteru. V podstatě, vždy když způsobíte nějakou nepříjemnost a pojišťovna za vaše činy musí druhé nebo třetí straně vyplácet peníze, podepíše se to na vaší měsíční splátce zákonného pojištění.

Nutno podotknout, že tyto odměny a sankce se vedou v databázi napříč pojišťovnami, a tak pokud si myslíte, že přejdete jinam, abyste platili starou částku, jste na omylu. I nová pojišťovna vám napočítá vyšší pojistné.

Děje se tak proto, že kvůli vaší nehodě nebo nehodám pojišťovnu stojíte více, než řidiči, kteří jezdí bez nehod. Je to tedy jakási forma sankce, která motivuje do budoucna, aby řidič jezdil opatrně a bez nehod. Výpočet malusu funguje na principu odečtení 24-36 měsíců v závislosti na individuálním případu. Pokud se výpočet měsíců dostane do záporných čísel, pak se začnou přičítat procentuální malusy.

Nevýhodné je to například pro začínající řidiče, kteří ještě nemají odježděné bonusy, v takovém případě je malus 50 % a jeho maximální výše se může vyšplhat na 200 %, pakliže řidič způsobí vícero nehod.

Jak zjistíte výši svých limitů?

Je to velice jednoduché. Stačí, když pošlete na svou pojišťovnu žádost o potvrzení bezeškodného období. Můžete to udělat mailem nebo poštou, případně dorazit na pojišťovnu osobně. Pokud přecházíte k jiné pojišťovně nebo pojištění ukončujete, pak vám původní pojišťovna musí tento dokument vydat bez vyzvání. Stejně je to u zjištění malusů.

Zdroj info: odborník z pojišťovnictví.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články