PRÁCE 🧰

Jak se převádí bonusy u povinného ručení

6. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Bonus povinného ručení

Nepřijde vám už výhodná cena u povinného ručení a rádi byste přešli k jiné pojišťovně? Pak to není problém. Spolu s vámi přejdou i případné malusy nebo bonusy.

Převod bonusů povinného ručení

Pokud chcete změnit pojišťovnu, u které máte sjednané povinné ručení, musíte tak učinit nejdéle do 42. dne před koncem výročí (před koncem platnosti). Jestliže dopis o výpovědi přijde na pojišťovnu 43. den, je považován za neplatný a vy musíte počkat na započtení nového období. Zde samozřejmě také záleží na zvoleném způsobu platby, aby se vám to vyplatilo.

S opuštěním staré pojišťovny a přestupu k nové se společně s vámi převádí i tzv. malusy a bonusy. Jedná se o bonusový systém, který buď výrazně zlevňuje nebo zdražuje částku za povinné ručení. Převod těchto výhod se může dít hned několika způsoby, protože všechny instituce nejsou nastaveny stejně. Ale nemusíte se bát, že byste o cokoli přišli.

Většinou to bude tak, že si k nové pojišťovně nepřevádíte procentuální část bonusu, ale jen bezeškodné období (uváděno v letech), což pro některé motoristy může být výhodné, pokud zvolí takovou instituci, která za dané bezeškodné období nabízí i vyšší procentuální slevu. Co se týká malusu, tak ten jde s vámi rovněž vždy. Nelze tedy očekávat, že u jedné pojišťovny budete mít výrazně vyšší pojistné právě kvůli nehodovosti a druhá na to bude pohlížet jinak, či to vynuluje, tak to opravdu nefunguje.

Možnosti převodu bonusů

V současné době si lze převádět bonusy i mezi havarijním pojištěním a povinným ručením. Pokud tedy dlouhá léta jezdíte bez nehod a bonus už má pěknou hodnotu, můžete si jeho část převést na havarijní pojištění, které jste si uzavřeli teprve nedávno, ale nechcete ho platit tak drahé.

A co je velmi důležité, všechny bonusy i malusy se evidují na rodné číslo (případně IČO) dané osoby. Pokud tedy například prodáte auto a koupíte si nové, nemusíte si zoufat nad tím, že byste začínali s bonusovým systémem od začátku. To samé platí, pokud si pořídíte druhé auto. Některé pojišťovny to zohledňují a pak nabízí výhodnější povinné ručení pro více auta (bonus). V současné době také už nelze převádět bonusy povinného ručení v rodině, což byla dříve běžná praxe, aby potomci neplatili drahé pojistky.

Pokud nevíte, jak na tom s bonusy jste, pak to nejjednodušší co můžete udělat, je obrátit se na svou pojišťovnu a na výši svých bodových odměn se dotázat.

Zdroj info: Top Pojištění.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články