PRÁCE 🧰

Poradíme, jak na převoz nábytku od prodejce

16. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Koupili jste nový kousek nábytku a nemůžete se dočkat, až ho budete mít doma? Nebo si nově zařizujete celý byt? V obou případech budete muset nábytek nějakým způsobem dopravit.

Přeprava nábytku od prodejce

Články na téma převoz nábytku:

  1. Přeprava nábytku - na co si dát pozor?
  2. Přeprava nábytku od prodejce, jak na to? - právě čtete
  3. Převoz nábytku svépomocí
  4. Půjčení vozíku nejen na stěhování

Když si pořizujete nový kousek nábytku, můžou vás kromě pocitu radosti ze skvělé koupě přepadnout i obavy z toho, jak ho převezete domů. Řada obchodníků nabízí možnost dopravy za určitý poplatek až k vašim dveřím. Pro stěhování více kousků nábytku nebo objemnějších balíků pak můžete využít služeb specializovaných stěhovacích a přepravních firem.

Existuje ale i možnost přepravy nábytku svépomocí. Užíváte-li si pocit, že jste něco zvládli vlastníma rukama, je pro vás ta pravá. Pokud se rozhodnete převézt si nábytek z obchodu sami, měli byste se na to dobře připravit.

Přeprava nábytku z obchodu - na co si dát pozor?

První věc, kterou byste si před nákupem a převozem nábytku měli ověřit, je dostatek prostoru, kam můžete vybraný kousek uložit. Pokud se vám vejde do kufru auta, můžete ho naložit přímo tam. Zvětšit místo můžete například vyndáním nebo sklopením zadních sedaček. Kdyby to ani tak nestačilo, můžete využít vozík.

Ať už si vyberete jeden nebo druhý způsob, neměli byste zapomenout na vhodné vypodložení, obalení a uchycení nábytku. Díky tomu budete moct přepravovaný náklad dobře zabezpečit, aby nepoškodil ani sám sebe, ani váš vůz. S tím vám pomohou deky, kartony, strečová folie a upínací popruhy.

Pokud existuje reálná možnost, že bude nábytek v nějakém směru přesahovat, neměli byste zapomenout ani na vhodný červený praporek na označení nadměrného nákladu.

Převoz nábytku a jeho naložení

Při nakládání nábytku byste měli postupovat systematicky. V případě vozíku byste měli náklad rovnoměrně rozložit nad předozadní i pravolevou osu. Pokud využijete pouze auto, měli byste těžké věci rovnat na dno, aby vám při prudkém brždění nezpůsobily úraz. Na ně pak můžete rovnat lehčí kousky. Je velký rozdíl mezi tím, když vám autem proletí polštář nebo třeba police.

Z nábytku byste měli sundat všechny části, které se mohou cestou uvolnit. Typicky třeba šuplíky nebo poličky. Vše byste pak měli řádně přichytit.

I v případě, že všechno pečlivě naložíte a ukotvíte, byste měli celou cestu dávat na náklad pozor a sledovat, že se nic neuvolňuje. Přispět můžete i opatrnou jízdou, při které nebudete prudce brzdit ani řezat zatáčky.

Zdroj info: Odborník.
Zdroj médií: Bára Ulrychová.

Podobné články