PRÁCE 🧰

Přehřátí organismu v autě a jak poskytnout první pomoc

17. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Auto může být docela slušná past. Za teplých slunečných dní se v něm po chvíli vytvoří takové teplo, že je pro člověka téměř nemožné uvnitř přežít. Přesto každé léto dochází k několika případům, kdy nezodpovědný rodič nechá uvnitř dítě.

Přehřátí organismu v autě

Články na téma zdravotní potíže na cestách:

  1. Přehřátí organismu v autě - právě čtete
  2. Jak poznat úžeh a první pomoc při úžehu v létě
  3. Příznaky úpalu a první pomoc při úpalu
  4. Záchrana a první pomoc při tonutí
  5. Jak vyndat klíště - již brzy

Jde to rychle

Uvnitř auta, které není klimatizované, stoupá za letních dní teplota velmi dramaticky nahoru. V našich podmínkách není nic neobvyklého, když teplota vyšplhá přes 30 stupňů. V interiéru vozu to ovšem znamená po deseti minutách 37 stupňů, po půl hodině 46 a po hodině dokonce 56 stupňů.

Jak roste teplota v autě

Přehřátí organismu je velmi snadné zejména u menších dětí, které nejsou schopny se z auta samy dostat, mají ne úplně funkční a efektivní termoregulaci. Navíc jejich tělo má menší objem, takže vše proběhne skutečně násobně rychleji než u dospělého. Přehřátí miminka může trvat i jen několik minut.

Nenechávejte dítě v autě

Zásada číslo jedna tedy je, aby dítě nezůstávalo v autě samo. Bez ohledu na to, na jak dlouho si potřebujete odskočit, i kdyby to bylo jen na minutu. Je na vás odkázáno a i pokud by se vám samotným něco stalo, zůstane ratolest v autě, kde, pokud si toho někdo jiný nevšimne, ho nečeká pěkný osud.

Jakmile vypotí většinu tekutin, které má tělo k dispozici, což se stoupající teplotou uvnitř nebude trvat dlouho, začne se tělesná teplota zvyšovat klidně i nad 39 °C. V tu chvíli je opravdu zle a přichází i malátnost a slabost, zrychlené dýchání a srdeční tep, zvracení, bolest svalů, křeče a pak smrt. Nemusíme asi podotýkat, že velmi trýznivá.

Co dělat?

Příznakem přehřátí je tělesná teplota 39 stupňů a více, zrychlený srdeční tep i dýchání. Dotyčná osoba bude malátná, ale může být i podrážděná, běžné jsou křeče v končetinách a bolest svalů. Lze se setkat i s nevolností, zvracením. Absence potu je známkou, že termoregulace už nefunguje.

Pokud se setkáte s dítětem uvnitř auta, je to velmi složitá situace, kdy se člověk musí rozhodovat rychle. Bohužel, špatné rozhodnutí může stát právě ono dítě život. Obvykle je přivolána policie, která rozbije okénko a dostane ho ven. Mezitím můžete zkusit otevřít dveře, pokud by dítě jevilo známky apatie a zrychleného dýchání, rozbijte okénko sami.

Po vytažení ven z auta přeneste dítě do chladnějšího prostoru a sledujte stav vědomí. To znamená dech a srdeční tep. Pomůže ochlazení těla, nejlépe vlažnou vodou, nikoliv studenou. Důležité je i doplnění tekutin, platí ale, že lepší než studený nápoj, je vlažný. V případě, že dítě nedýchá, budete muset zahájit resuscitaci podle pokynů operátorky na tísňové lince. Pomoc volejte i v případě, že se stav do 30 minut nezlepší.

VIDEO: První pomoc při přehřátí organismu v autě

Zdroj info: První pomoc živě.
Zdroj médií: Depositphotos, První pomoc živě.

Podobné články