PRÁCE 🧰

Přednosti vozidel a nedání přednosti v jízdě

28. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Víte, jaké jsou základní přednosti vozidel na pozemní komunikaci a co vás může čekat v případě, že nedáte přednost v jízdě ostatním řidičům?

Základní přednosti vozidel

Je zcela normální, že se občas seknete a neuvědomíte si, kdo má jakou přednost v jízdě. Občas schytáte pouze naštvanou trubku od řidiče druhého vozidla, kterému jste nedali přednost. V horším případě to však může skončit nepěknou nehodou. My se dnes podíváme na pár předností, na které byste si měli dát pozor.

Přednost protijedoucích vozidel

Přednost protijedoucích vozidel nám určuje značka P7. Řidiči musí dát přednost vozidlům, jedoucím v protisměru. Na druhé straně pak bude informativní značka P8, která vám umožňuje vjet na pozemní komunikaci v případě, že se vaše i protijedoucí vozidlo dokážou bezpečně vyhnout.

Podle zákonu č. 361/2000 Sb., § 2 písm. q) dát přednost v jízdě znamená povinnost řidiče nezahájit jízdu nebo jízdní úkon nebo v nich nepokračovat, jestliže by řidič, který má přednost v jízdě, musel náhle změnit směr nebo rychlost jízdy.

Značka P7

Značka P8

Přednost zprava

Pravidlo pravé ruky uskutečňujeme vždy, pokud není komunikace označena dopravní značkou, která by upravovala přednost. S ignorováním tohoto pravidla se často setkáváme zejména na parkovištích u obchodních center. Některá parkoviště totiž nejsou označena žádnou dopravní značkou, která by o přednostech upozorňovala a lidé pak neví, že řidiči vyjíždějící z parkoviště po vaší pravé straně mají přednost.

Nedodržování tohoto jednoduchého pravidla každoročně přináší velké množství dopravních nehod, které často končí s doživotními nebo dokonce smrtelnými následky. Přednost zprava je důležité dodržovat i v případě, že se k vám blíží jezdci na zvířatech, stádo či skupina chodců.

Kdy přednost zprava neplatí?

Pokud vyjíždíte z obytné zóny, musíte dát přednost všem vozidlům z jakéhokoliv směru. Přednost zprava se dodržuje také v případě, že vyjíždíte z účelové komunikace.

Přednost na křižovatce

Přednost na křižovatce nám většinu času udávají semafory. Pokud semafory nefungují, řídíme se dopravním značením, které nám pomocí značek Hlavní pozemní komunikace (P2) a Dej přednost v jízdě (P4) udávají přednost. Ve speciálním případě může provoz řídit také policista. Policista vás svými pokyny uvede do provozu. Pokud si nejste jistí tím, co policajt znázorňuje, vždy je lepší raději stát. Příslušník vám poté názorně ukáže kdy a kam můžete jet.

Pokyny policisty

Nedání přednosti v jízdě

Za nedání přednosti v jízdě jsou řidiči přičteny hned 4 body v bodovém systému. Nedání přednosti v jízdě se považuje za středně závažný přestupek a je řešen pokutou na místě do výše až 2500 korun. Pokud budete chtít přestupek řešit ve správním řízení, hrozí vám sankce 2500 až 5000 korun. Za spáchání tohoto přestupku 2x a vícekrát za 12 po sobě jdoucích měsíců se také uděluje zákaz řízení motorových vozidel na 1 až 6 měsíců.

Zdroj info: 12 bodů, Zákruta.
Zdroj médií: Depositphotos, Zákruta, Policie ČR.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články