PRÁCE 🧰

Startovací kabely jsou přežitek! Namísto nich postačí powerbanka

28. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Jak dobít baterii Auto-moto baterie a nabíjení

Když má auto vybitou baterii, má řidič hned několik možností. Nejčastější jsou asi startovací kabely, jenže k těm potřebujete druhé auto a ideálně trochu prostoru. Daleko rychlejší řešení je powerbanka.

Powerbanka startovací zdroj

Všichni to asi známe – jede se někam na hory, do přírody nebo prostě kamkoliv, kde nebude přístup k elektřině. Člověk buď může rezignovat a mobil odložit, nebo si s sebou nějakou energii sbalit v podobě powerbanky a tou pak dobíjet veškerou nutnou elektroniku. Jenže někoho kdysi napadlo, že když umí powerbanky dobíjet smartphony, mohly by možná i příležitostně startovat auta.

Li-Pol nebo Li-ion články

Jasně, startovací proudy se pohybují ve stovkách ampér, což je na baterii typu NiMH s kapacitou třeba 10 000 mAh docela záhul. Ony popravdě tyhle akumulátory mají problém s tím, že třeba 300 ampér prostě neumějí poskytnout. NiMH se používají ve starších a levnějších powerbankách, dnes už většina produkce ukrývá lithiové články. Konkrétně se jedná o články typu 18650 o různých kapacitách. Alternativně se používají i jiné různé baterie, například ploché články Li-Pol. Jedno však mají lithiové akumulátory společné – umí se dobře poprat s docela vysokými proudy.

Li-ion články

Použití je velmi jednoduché

Powerbanky tedy dnes už umí nejen dobíjet přes USB porty elektroniku, ale pomocí nějakého speciálního konektoru i startovat auta. Obvykle se to děje způsobem, že se k nim připojí silnější kabely se svorkami. Svorky se poté cvaknou na póly autobaterie a vše je připraveno. Pak se buď musí stisknout třeba k tomu určené tlačítko a následně už se jen pootočí klíčem v zapalovací skříňce. Buď hned, nebo v řádu vteřin pak powerbanka pustí puls energie, který trvá maximálně několik sekund. Motor by měl bez problémů naskočit. Překvapivě to funguje a skutečně většina energetických úložišť, které to deklarují, umí auto nastartovat. Limitem může být opravdu velký objem motoru – i proto je obvykle uváděn pro každou konkrétní powerbanku nějaký objemový strop. Dalším ukazatelem schopností powerbanky je i údaj o maximálním proudu, kterého je schopna, vyšší logicky znamená lepší. Většinu moderních maloobjemových motorů ale umí nastartovat snad všechny.

Zmrzlý bude těžko startovat auto

Startovací zdroj s powerbankou však má i svá úskalí. Největším je samozřejmě lidský faktor a problém, že je potřeba ho udržovat neustále nabitý. Kdo si nechá powerbanku v autě a ráno ji zmrzlou vytáhne, ten bude patrně dost zklamaný, protože startovací schopnosti takového zařízení nebudou nijak valné. Čím jsou akumulátory chladnější, tím pomaleji v nich probíhá elektrochemická reakce, jejímž výsledkem je elektrický náboj.

Zdroj info: Honoris.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články