PRÁCE 🧰

Povinnost zimních pneumatik v Rakousku a jaké pokuty hrozí

23. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Pneumatiky a zákon Rádce motoristy

Od kdy je v Rakousku povinné mít na autě zimní pneumatiky a jaká může být minimální hloubka dezénu. Na tyto věci je nutné dávat pozor, jinak se může výlet do Rakouska nepěkně prodražit.

Povinnost a hloubka dezénu zimních pneu v Rakousku

Články na téma zimní pneu:

  1. Nejlepší zimní pneumatiky
  2. Jak poznat zimní pneu
  3. Povinnost a hloubka dezénu zimních pneu v Rakousku - právě čtete
  4. Parametry pneumatik - podle čeho vybírat?
  5. Co si ohlídat před nákupem zimních pneumatik?

Od kdy jsou zimní pneu v Rakousku a jaká je hloubka dezénu

Zimní pneumatiky v Rakousku je povinné mít od 1. listopadu do 15. dubna. Zároveň musí mít zimní gumy v Rakousku minimální hloubku dezénu 4 mm a v některých úsecích jsou povinné také sněhové řetězy. Se sněhovými řetězy se však pojí také omezení. V Rakousku je nutné mít sněhové řetězy s atestem - normou. Rakouská norma ÖNORM V 5117 pro vozidla M1, N1, O1, O2 a ÖNORM V 5119 pro vozidla N2, N3; M2; M3, O3; O4. Dalším omezením je snížená rychlost. Se sněžnými řetězy můžete jezdit maximální rychlostí 40-50 km/h (záleží na doporučení výrobce).

Rakousko a pneumatiky s hroty

Novinkou pro nás Čechy je povolené užití pneumatik s hroty. Ty mohou být použity ve vozech s radiálním vzorkem pneumatik a maximální celková povolená hmotnost nesmí překročit 3 500 kilogramů a maximální hmotnost na nápravě může být nejvýše 1800 kg. Hroty musí být nainstalovány na všech kolech a je-li auto vybaveno také přívěsem - i ten musí mít na svých pláštích již zmíněné hroty.

Pneumatiky s hroty je povolené užívat pouze v období od 1. října do 31. května a rychlost je omezena na 80 km/h mimo zastavěné oblasti a 100 km/h na dálnici. Vozidla s hroty musí být vybavena speciální nálepkou „pneumatiky s hroty“, kterou je možné získat na čerpacích stanicích.

Pokuta za nedodržení povinnosti užití zimních pneumatik

Řidiči v Rakousku jsou velice obezřetní, za nedodržení povinnosti mít na nápravách zimní pneu ve stanoveném období na zasněžené cestě hrozí pokuta od příslušníků rakouské policie, která je stanovena na 35 eur. V případě, že s nevyhovujícími plášti řidič způsobí dopravní kolizi, nebo ohrozí ostatní účastníky provozu, hrozí mu pokuta ve výši až 1 000 eur. V případě, že zimní pneumatiky mají menší vzorek než 4 mm, připravte si pro policii poplatek ve výši až 5 000 eur. Proto si dobře rozmyslete, zda to risknout, nebo raději zainvestovat do nových zimních pneumatik.

Zdroj info: Pneumatiky, Rakousko.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články