PRÁCE 🧰

Škoda Octavia 1.9 TDI: Rozdíl mezi nejdražším a nejlevnějším povinným ručením je skoro 10 000 Kč. Jak to?

27. 11. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak vybrat leasing na auto Jak vybrat finanční leasing Leasing dle značky auta Koupě auta na finanční leasing Škoda

Zákonné pojištění vozidla, též známé pod názvem pojištění odpovědnosti z provozu vozidla na pozemních komunikacích, lidově povinné ručení, musí mít uzavřeno každý, kdo vlastní vozidlo přihlášené v registru vozidel.

Povinné ručení pro vůz Škoda Octavia 1.9 TDI se liší cenou i krytím

Články na téma Škoda Octavia 1.9 TDI:

  1. Test Škoda Octavia 1.9 TDI spotřeba
  2. Test Škoda Octavia 1.9 TDI rozměry
  3. Test Škoda Octavia 1.9 TDI
  4. Povinné ručení pro vůz Škoda Octavia 1.9 TDI se liší cenou i krytím - právě čtete

Jeho cena se odvíjí od mnohých faktorů, z nichž ty nejdůležitější zahrnují věk řidiče, jeho bydliště, typ, značku a motorizaci vozu, ale i případné bonusy a malusy, které řidič během své řidičské kariéry získal.

Věděli jste, že: Bonusy jsou mezi jednotlivými pojišťovnami převoditelné? Pokud tedy přecházíte k pojišťovně, která vám nabídla zajímavější pojistku, bonusy si k ní automaticky převádíte. Některé pojišťovny dokonce umožňují převod bonusů na manžela/partnera v případě úmrtí řidiče (plátce).

Ceny povinného ručení se ale samozřejmě liší i napříč jednotlivými pojišťovnami a produkty, které svým klientům nabízejí. Rozdíly často mohou dosahovat i (deseti)tisícových částek, což si názorně ukážeme na následujícím modelovém příkladu.

Modelový příklad povinného ručení pro vůz Škoda Octavia 1.9 TDI s 81 kW

Pro srovnání jednotlivých nabídek povinného ručení napříč trhem nám poslouží vůz Škoda Octavia 1.9 TDI s 81 kW z roku 2003, jehož majitelkou je 58 letá řidička, která nemá na „kontě“ žádnou nehodu a žije ve městě s necelými 300 000 stálými obyvateli.

Nejlevnější povinné ručení pro vůz Škoda Octavia 1.9 TDI je možno sjednat za 2 895 Kč. To nejdražší vyjde zmíněnou řidičku na 12 116 Kč. Proč jsou mezi jednotlivými produkty tak propastné rozdíly? Důvodů je rovnou několik a na problematiku je proto potřeba podívat se trochu víc zblízka.

Povinné ručení pro vůz Škoda Octavia 1.9 TDI se liší cenou i krytím

Nejlevnější povinné ručení nemusí být dostatečné

Nejlevnější povinné ručení vozu Škoda Octavia 1.9 TDI s 81 kW za 2 895 Kč je samozřejmě pro řadu řidičů lákavé díky své ceně. Měsíčně vychází na 241 Kč. Představuje ovšem pouze základní ochranu a výčet pojistných rizik i nízký rozsah pojistného plnění. V případě nejlevnější pojistky jde o 100 milionů na každého zraněného nebo usmrceného a 100 milionů na majetkovou škodu pro všechny poškozené.

Měli byste vědět: Minimální zákonem stanovený limit pojistné ochrany je 35 milionů Kč na každého zraněného nebo usmrceného a 35 milionů Kč na majetkovou škodu pro všechny poškozené.

Na první pohled se může zdát, že 100 milionů Kč je dost na pokrytí škod vzniklých během dopravní nehody. U majetku bývá tato částka většinou dostatečná. Při škodách na zdraví nebo životě je ovšem nebezpečně nízká. Majitel vozu navíc musí myslet na to, že škodu nad limit sjednané pojistné ochrany bude potřeba uhradit z vlastní kapsy, což pro něj může být likvidační.

Povinné ručení pro vůz Škoda Octavia 1.9 TDI se liší cenou i krytím

Nejdražší pojistka dokáže suplovat i „havarijko“

Naopak nejdražší pojistka, která 58 letou řidičku vyjde na 12 116 Kč (1 009 Kč měsíčně) má limity 200 milionů na každého zraněného nebo usmrceného a 200 milionů na majetkovou škodu pro všechny poškozené. Navíc v sobě kombinuje i prvky havarijního pojištění.

Proto kryje například střet se zvěří, poškození kabeláže zvířetem (typicky například okus kunou), přírodní rizika i odcizení vozidla. Její součástí je i úrazové pojištění. Připojištění skel, které klasické pojistky v naprosté většině případů nekryjí, si k ní může zmíněná řidička sjednat od 570 Kč.

Součástí tohoto produktu je i rozšířená asistence, která v ČR zahrnuje například příjezd a odjezd asistenčního vozidla, opravu vozidla na místě nehody či poruchy, vyproštění vozidla nebo jeho odtah do nejbližší autoopravny. Pokud si navíc zmíněná řidička sjedná povinné ručení a zároveň havarijní pojištění u vybrané pojišťovny, limity pojistného plnění se sčítají.

Jak si vybrat?

Povinné ručení Škoda Octavia 1.9 TDI nepatří kvůli stáří vozidla, které ovlivňuje pojistnou částku, mezi nejdražší. Jak lze ale vidět na výše uvedeném příkladu, rozdíly mezi nabídkami jednotlivých pojišťoven mohou činit i necelých deset tisíc.

Při výběru vhodného povinného ručení je proto důležité dbát nejen na rozsah pojistné ochrany, ale také na limity pojistného krytí. Nezbytné je též věnovat pozornost i výlukám, na základě kterých může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

Důležité je také odpovědět si na to, zda budete pro vybrané vozidlo sjednávat i havarijní pojištění. V takovém případě je potřeba dobře počítat, zda se vám vyplatí sjednat pojistky odděleně, nebo volit dražší varianty povinného ručení, které mohou havarijní pojištění dost dobře nahradit.

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články