PRÁCE 🧰

Svatba a povinné ručení: Údaje aktualizujte co nejdřív a vyhnete se komplikacím

6. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Základní info k povinnému ručení

Svatba je velkou a dlouho očekávanou událostí, která s sebou nese řadu nových zážitků, ale i spoustu starostí a zařizování. Novomanželé budou mít spoustu práce nejen před samotnou veselkou, ale taky po ní.

Svatba a povinné ručení? Se změnou neotálejte!

Byrokratické kolečko

Ženicha i nevěstu totiž čekají neoblíbené návštěvy nejrůznějších úřadů a institucí. Tady totiž musí nahlásit změnu jména i nový rodinný stav. Pánové, pokud si tedy neberou příjmení své budoucí ženy, to mají v tomhle případě mnohem jednoduší. Dámy ovšem byrokratické kolečko nemine.

Jednou z institucí, kterou bude změna vašeho příjmení zajímat, je i pojišťovna. A to nejen ta zdravotní. Pokud máte na sebe sjednané pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (lidově označováno jako povinné ručení) nebo třeba pojištění havarijní, bude potřeba pojišťovnu co nejdříve o změně informovat.

Abyste tak ale mohli učinit, zamiřte nejdřív na obecní úřad s rozšířenou působností nebo na úřad městské části v Praze, kde je potřeba do patnácti dnů od toho, co jste obdrželi oddací list, nahlásit změnu příjmení. Tady vám zdarma vystaví novou občanku, se kterou můžete začít řešit další změny a aktualizace osobních údajů.

Svatba a povinné ručení? Se změnou neotálejte!

Pojišťovnu raději informujte

Pojišťovny jsou už dnes většinou napojené na centrální evidenci obyvatel. Proto by informaci o vašem novém příjmení měly získat automaticky. Pro klid duše nicméně konkrétní pojišťovnu, u níž máte sjednané zákonné pojištění, o změně informujte osobně na pobočce, nebo alespoň e-mailem.

Po svatbě je totiž nutné provést technickou změnu na smlouvách, což ale samozřejmě není důvodem ke smlouvě nové ani dodatku. S sebou si přineste nový občanský průkaz a číslo smlouvy. Ideální taky bude, když si s sebou vezmete nějaký výpis či kopii smlouvy.

Náš tip: Uzavíráte po svatbě novou pojistku a hledáte to nejlevnější povinné ručení? Zjistěte, jak vám pomůže kalkulačka povinného ručení!

Svatba a povinné ručení? Se změnou neotálejte!

Pokud se vám na pobočku nechce osobně, stačí poslat mail, jehož součástí bude volně formulované oznámení o novém příjmení s vlastnoručním podpisem a uvedeným rodným číslem. Připojit můžete i scan oddacího listu. Změnu na pobočce obvykle vyřídíte obratem, u mailu je potřeba počítat s několika dny.

Praktická rada závěrem

Nezapomeňte, že jako řidiči máte po svatbě i další povinnosti. Ty se týkají výměny velkého a malého technického průkazu. O změnu je třeba žádat do 10 pracovních dní na registru vozidel, kde zaplatíte jednorázový poplatek ve výši 50 korun.

Zdroj info: Ministerstvo vnitra ČR, Česká asociace pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články