PRÁCE 🧰

Povinné ručení - Jak zjistím, že je auto pojištěné

24. 6. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Základní info k povinnému ručení

V životě má člověk tolik starostí a termínů, že občas na něco zapomene. V případě důležitých záležitostí by se to ale mělo dít minimálně. Jinak mohou přijít následky.

Povinné ručení - Jak zjistím, že ho auto má?

Povinné ručení je důležité pro každého, kdo chce se svým vozem jezdit po pozemních komunikacích. V opačném případě, když ho zastaví policejní hlídka, zaplatí pokutu a navíc jako neplatič povinného ručení musí zaplatit poplatky, které se kolikrát šplhají do vysokých částek. Nemít zákonné pojištění se prostě ve všech ohledech nevyplatí, navíc když způsobíte dopravní nehodu, budete muset škody následně platit ze svého.

Platnost povinného ručení máte uvedenou v pojistné smlouvě. Nejlepší možností je, zvolit si platbu ročně, pak totiž nemusíte na nic myslet a před koncem výročí vám od pojišťovny stejně přijde dopis, takže budete vědět, že se blíží doba platby. Naštěstí existují další způsoby, které nezaberou ani pět minut a budete vědět hned.

Možnosti, jak zjistit, jestli má auto povinné ručení

Ke zjištění stavu povinného ručení se dostanete snadno. Stačí mít počítač a internet. Ve vyhledávači si najdete stránky České kanceláře pojistitelů. Následně stačí srolovat o několik řádků níže, kde naleznete kolonku Registrační značka vozidla. Zde zadáte svou SPZ. A následně vám vyjede přehled o povinném ručení.

Další možností, jak zjistit, jestli je povinné ručení uzavřeno, je zavolat na svou pojišťovnu. Číslo si snadno najdete na internetu. Pokud byste náhodou prošvihli termín platby, bude vás právě pojišťovna kontaktovat s upomínkou. Ta první nic neznamená, ale raději dluh hned zaplaťte. Ta druhá už je horší, neboť k ní mohou být přičteny úroky z prodlení.

Poslední variantou je podívat se prostě na zelenou kartu. Zde je uvedena doba platnosti.

Zdroj info: odborník z pojišťovnictví.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články