PRÁCE 🧰

Jaká je zimní výbava do auta

4. 1. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Jednou z povinností motoristů v zimě je mít přezuté pneumatiky, ostatně tak tomu nařizuje zákon. Co si ale v zimě raději přibalit navíc?

Povinná zimní výbava

Silniční zákon ukládá motoristům povinnost, aby měli v období od 1. listopadu do 31. března na voze přezuté pneumatiky. Legislativa praví, že tato povinnost platí v případě, kdy se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy - která samozřejmě může překvapit někdy už v říjnu. A i když Česko stále čeká na pořádnou sněhovou nadílku, tak bychom nedoporučovali povinnost přezouvat nepodceňovat. Jakmile totiž teploty klesnou, chování letních pneumatik se může stát nepředvídatelné.

Zimní pneumatiky

Z výše zmíněného nelze tak úplně poznat, kdy má tedy motorista mít přezuté pneumatiky, ale v tomto případě bychom měli využívat selský rozum. Letní pneumatiky nejsou přímo navržené do zimních podmínek a jejich funkčnost přestává být 100%, jakmile teplota vzduchu klesne pod 7 stupňů. A tak už jen z tohoto hlediska byste měli být opatrní a přezouvání dodržovat. Pokud ale jezdíte velmi málo, pak můžete zvážit možnost celoročních pneumatik.

Jestliže se ale rozhodnete pro zimní pneumatiky, pak nezapomeňte kontrolovat správnou hloubku dezénu. Zákon předepisuje pro zimní pláště minimální hloubku dezénu 4 milimetry. Čím je vzorek na pneumatikách nižší, tím pak hůře fungují, navíc byste mohli za sjeté pneu dostat pokutu.

Dopravní značka pro zimní výbavu

V některých úsecích, zejména v horách - ale není to pravidlo, se můžete setkat s příkazovou dopravní značkou. Poznáte ji snadno. Jedná se o modrou kulatou značku, ve které se nachází symbol vozidla a sněhové vločky. Taková značka informuje o tom, že v daném úseku musíte mít, v již zmíněném období, zimní výbavu. A to nehledě na podmínky na vozovce - takže i kdyby byl krásný poslední listopadový den a na vozovce neležel ani poprašek sněhu, jakmile vjedete do úseku označeného touto dopravní značkou, musíte mít na voze zimní pneumatiky. Tuto povinnost ukončuje stejně vypadající dopravní značka, avšak s červeným šikmým pruhem.

Doporučená zimní výbava

Kromě zimní plášťů je vhodné do auta přibalit ještě pár věcí, které by se vám mohli v případě nouze hodit. Jednou z těch nejdůležitějších jsou sněhové řetězy, které využijete zejména v horách. Jejich nasazení si natrénujte nanečisto, ať v minusových teplotách nemusíte zmatkovat. Rovněž nezapomeňte, že se sněhovými řetězy můžete jet maximálně 50 km/h.

Mezi další doporučení patří škrabka na sníh a smetáček. Škrabka se hodí zejména pokud parkujete na ulici a každé ráno před odjezdem do práce musíte škrábat skla auta. Pro tyto účely rozhodně nepostačí kreditní karta, která by se navíc mohla zlomit, což je by vás jistě nepotěšilo. Kromě škrabky se vám může hodit i rozmrazovací sprej. V tuhých mrazech totiž mohou zamrzat i dveře nebo klíčový zámek. Použití je snadné – stačí jen zamrzlé části postříkat sprejem a chvíli počkat. Pamatujte ale, že tohoto pomocníka je nutné mít doma, protože jej budete potřebovat u sebe a ne v zamrzlém autě.

S nástupem zimního období si také nezapomeňte ověřit, zda-li máte v nádobě na ostřikovače tu správnou směs, tedy nemrznoucí. Letní kapalina totiž s poklesem teplot může zamrznout, což by mohl být později menší či větší problém. Případně, pokud je to nutné, mějte ještě náhradní kanystr. Kdo ví, že akumulátor u jeho vozu zlobí, jistě ocení startovací kabely.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články