PRÁCE 🧰

Povinná výbava osobních automobilů v Rakousku

14. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta

Jak se liší povinná výbava auta v Rakousku a povinná výbava v České republice? Přinášíme přehled povinné výbavy v Rakousku.
Povinná výbava Rakousko

Články na téma povinná výbava auta v sousedních zemích:

  1. Povinná výbava Rakousko - právě čtete
  2. Povinná výbava Německo

Rakouské předpisy ohledně povinné výbavy jsou v Rakousku mírnější než u nás. Nejste si ale moc jistí, že je stoprocentně dodržujete? Než se s autem do zahraniční vydáte, je vždycky lepší si ověřit a připomenout si, co všechno musíte mít s sebou. A co vám ve výsledku může zachránit život. 

Nová lékárnička je základ

V Rakousku je, stejně jako u nás, povinné vozit lékárničku, ta nesmí být nijak porušená. Musí být tedy zabalena v původním obalu, který zabrání vniku nečistot do obsahu autolékárničky. Rakousko však na rozdíl od nás nemá přesně definován její obsah. Zakoupení autolékárničky schválené ÖAMTC je zákonem pouze doporučené, nikoli povinné. Povinné však je mít v autě vše, co je potřeba k ošetření běžných ran.

Reflexní vestu s sebou

V případě, kdy je potřeba věnovat pozornost více autu, je potřeba mít další dvě věci v povinné výbavě - to je výstražný trojúhelník a reflexní vesta. Stejně jako u nás, pokud musíte zastavit vozidlo na kraji vozovky, je vaší povinností dát o překážce vědět ostatním. Výstražný trojúhelník je potřeba umístit alespoň 50 metrů za vůz, na dálnici 100 metrů. Reflexní vesta je povinná pro řidiče, pro ostatní ve voze je doporučená. Zákonu odpovídají červené, žluté a oranžové vesty. Pokuty za nedodržení tohoto předpisu jsou vysoké. Navíc  je možné dostat sankci rovnou dvakrát, za absenci vesty a za to, že nebyla použita. Pokuta se může vyšplhat i nad 2 000 eur!

Rada na cestu: Na cestu autem do Rakouska se nevyplácí podceňovat cestovní pojištění. Ochrání vás za nepříjemných situacích a pojistku můžete sjednat online během několika málo kliknutí. Navíc za vás cestovní pojištění porovná online kalkulačka.

Do hor s řetězy

Pro osobní vozy platí, že pokud jsou zimní podmínky (sníh, led, námraza) v období od 1. listopadu do 15. dubna, může být vozidlo použito pouze tehdy, když má zimní pneumatiky nebo nasazené sněhové řetězy na kolech hnací nápravy. Sněhové řetězy mají ale také výjimku, mohou být použity na vozovce pokud je povrch pokryt souvislou vrstvou sněhu nebo ledu a pokud jejich použitím nedojde k poškození vozovky. Pokud pojedete bez řetězů, očekávejte pokutu na místě ve výši až 35 eur, zablokování provozu vás vyjde až na 5000 eur. Minimální hloubka dezénu v letním období je 1,6 mm, na zimních pneumatikách musí být alespoň 4 mm. Obvykle se použití zimních pneumatik pojí s omezením rychlosti na 50 km/h. Povolené jsou i pneumatiky s hroty, ty se u nás však používat nesmí, najdeme je tedy jedině na vozech z rakouské autopůjčovny.

Nad rámec povinné výbavy v Rakousku

Pokud nejste majitelem vozidla, ve kterém jedete, musíte u sebe kromě běžných dokladů mít i potvrzení o vypůjčení vozidla. Mlhovkami se nesmí svítit stále, jejich použití je omezené pouze na mlhu, hustý déšť a sníh. Zákaz telefonování bez hands-free sady za volantem je samozřejmostí. Povinné bezpečnostní pásy jakbysmet. Pokutu si na dálnici můžete dostat i za to, že se příliš dlouho zdržujete v levém pruhu. Pokud si s sebou do auta berete autokameru dávejte pozor. V Rakousku je zakázána z důvodu ochrany soukromí ostatních osob. Můžete ji používat jen pro vlastní potřebu, záznam ale nesmí být poskytnut třetí straně.

Doporučení redakce: Chystáte se na cestu do Rakouska autem? Pokud ano, přibalte si s sebou i připojištění. Díky němu nebudete muset řešit situace jako je porucha, vandalismus nebo krádež. Zmíněná rizika můžete připojistit jako součást cestovka, případně zainvestujte do krátkodobého havarijního pojištění.
Zdroj médií: Pixabay.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články