PRÁCE 🧰

Co vše byste měli mít povinně v automobilu

10. 10. 2020 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta

Při silničních kontrolách se může stát, že vám policisté budou kontrolovat právě vaší autolékárničku a povinné prvky výbavy auta. Řada lidí se toho bojí, a tak u sebe mívají i zbytečné prvky, které už dávno nejsou povinné. Jaká je tedy povinná výbava v roce 2020?

Články na téma povinná výbava auta v ČR a zahraničí:

  1. Povinná výbava automobilů v ČR - právě čtete
  2. Povinná výbava auta Francie
  3. Povinná výbava Chorvatsko
  4. Povinná výbava auta v Česku a roce 2024: Liší se od té letošní?

Nejnovější vyhláška, která přišla v roce 2018, upravuje složení povinné výbavy automobilu a také lékárničky. To, co byste měli mít u sebe určitě, je reflexní vesta, výstražný trojúhelník a lékárnička. Nezapomeňte, že výstražný trojúhelník se umisťuje vždy alespoň 50 metrů od auta na běžné komunikaci a na dálnici je to 100 metrů. Naštěstí povinnost, kdy jste u sebe museli mít i náhradní pojistky nebo žárovky, je dávno pryč. Ostatně s ohledem na moderní dobu a moderní auta, byste si světla jen ztěží vyměňovali sami.

A co náhradní kolo? To u sebe nemusíte mít jen v případech, že je váš vůz vybaven dojezdovými pneumatikami, které umožňují indikaci defektu a tím i nouzové dojetí. Pokud máte v pojištění sjednanou asistenční službu, pak ani vy u sebe nemusíte vozit náhradní kolo. Občas se hodí mít u sebe alespoň sadu na opravu pneumatik, avšak nutno podotknout, že tato sada vám nezalepí díru jako Brno. Slouží spíše pro menší defekty pláště pneumatiky.

Lékárničky pro automobily a motocykly v nabídkách e-shopů

Důležité je také složení autolékárničky. Pravidelně si kontrolujte data spotřeby jednotlivých prvků v ní. Pokud budete vyměňovat jen jednotlivé prvky, bude to pro vás finančně nenáročné, než kdybyste po každé koupili lékárničku novou. Stejně tak nezapomeňte, že pokud nějaký prvek z lékárničky použijete, musíte jej zase doplnit. Od října 2018 se v lékárničce už nemusí objevovat plastová rouška, náplast s polštářkem ani trojcípý šátek.

Co tedy v autolékárničce být musí: obvaz hotový s jedním polštářkem, obvaz hotový s dvěma polštářky, náplast hladká cívka, pryžové nebo latexové rukavice, nůžky, pryžové škrtící obinadlo a isotermickou fólii o velikosti 200 x 140 centimetrů.

Žárovky do auta v nabídkách e-shopů

Kromě všech těchto věcí byste s sebou samozřejmě měli vozit svůj řidičský průkaz, technický průkaz a také zelenou kartu. V mnoha případech se hodí mít u sebe i formulář o dopravní nehodě, který se vypisuje v případě nepřítomnosti policie u autonehody. V autě by také měla být autosedačka pro každé dítě, které ještě neměří 150 centimetrů a neváží přes 36 kilogramů.

Mimo povinnou výbavu automobilu je vhodné mít v autě i doporučenou výbavu. Zde už je na vás, jestli následující předměty budete u sebe mít nebo ne. Jedná se například o startovací kabely, kanystr s pohotovostním benzínem nebo naftou, léky, alkohol tester nebo i svítilnu.

Jestliže jezdíte často do zahraničí, nezapomeňte se podívat na aktuální složení lékárničky a povinné výbavy vozu v dané zemi. Sice se říká, že lékárnička by měla být vybavená podle země, kde je auto registrováno, avšak toto právo se špatně vymáhá v případě jakéhokoli problému v zahraničí. Například je vhodné pamatovat na to, abyste v zahraničí měli reflexní vestu pro všechny členy posádky automobilu (to platí ve většině zemí). Vhodné je sbalit s sebou i vlečné lano.

Na Slovensku se povinná výbava téměř neliší od té naší. Jen si dávejte pozor například na používání navigace, která nesmí být umístěna na předním skle vozidla. V Polsku své vozidlo vybavte ještě o hasící přístroj. Je zde také povinnost svítit nejen v noci, ale také i přes den. Zatímco u nás už mneplatí povinnost mít u sebe sadu náhradních žárovek, tak v Chorvatsku ano. Dejte si tedy na to pozor.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články