PRÁCE 🧰

Povinná výbava auta Itálie

6. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta Cesta do Itálie Dopravní předpisy v Itálii

Zimní období plné sněhových radovánek brzy začne. Není to ale jen zima, kdy by si řidiči měli dávat pozor na povinnou výbavu vozu. Víte, v čem se liší povinná výbava auta Itálie od té naší v ČR?

Povinná výbava auta Itálie

V cizině platí povinná výbava země, ve které je auto registrováno. Někdy se ale vyplatí být informovaný o tom, jakou povinnou výbavu mají v zahraničí. Některé prvky z ní by se vám při cestování přes zemi mohly totiž hodit - hlavně co se týká zimního období.

Autosedačka

V tomto bodě platí zákony země, ve které je vozidlo zaregistrováno. Tak či onak dítě se musí převážet v takové autosedačce nebo podsedáku, které odpovídají jeho věku a výšce. Použití dětské autosedačky je povinné do 150 centimetrů výšky a 36 kilogramů váhy.

Výstražný trojúhelník

V Itálii je stejně jako v jiných zemích povinné mít v autě tento červený bezpečnostní prvek. Trojúhelník se na běžné silnici umisťuje nejméně 50 metrů za auto a v případě dálnice je to dvojnásobná vzdálenost.

Reflexní vesty pro motoristy v nabídkách e-shopů

Reflexní vesta

Policie ve většině případů nekontroluje, jestli ji řidiči mají v autě a tedy v povinné výbavě, ale za to tučně pokutuje, pokud se kdokoli vyskytne bez ní v prostoru silnice při mimořádné situaci - zpravidla při dopravní nehodě. Povinná je také pro motorkáře a cyklisty v případě snížené viditelnosti - při mlze a hustém sněžení - a také v tunelech.

Praktický tip: Pakliže vyrážíte letos do Itálie na výlet, služební cestu nebo dovolenou, sjednejte si cestovní pojištění. Budete mít tak na své cestě jistotu při nečekaných událostech, které mohou nastat. Srovnání konkrétních nabídek za vás zajistí kalkulačka cestovního pojištění.

  Nejlepší cestovní pojištění do Itálie

Lékárnička

Na rozdíl od české povinné výbavy není v Itálii povinná

Výbava na zimu

Povinnost mít zimní pneumatiky a sněhové řetězy je vyobrazena dopravní značkou. V italské provincii Val d´Aosta tato povinnost platí vždy od 15.října do 15. dubna. V ostatních částech Itálie se začátek povinnosti posouvá o měsíc, ale platnost končí stejně.

Lékárničky pro automobily a motocykly v nabídkách e-shopů

Po umístění sněhových řetězů na kola nesmí auto jet rychleji než 50 kilometrů za hodinu. Pokud se vydáte do Alpských oblastí, měli byste mít k dispozici sněhové řetězy na všechna čtyři kola a stejné pravidlo čtyř řetězů se týká i dálnice A22 v Jižním Tyrolsku.

Něco navíc mimo povinnou výbavu Itálie

Cigaretu v autě si nezapálíte v přítomnosti osob mladších 18 let nebo v případě převozu těhotné ženy. V obou případech hrozí pokuta. Co se týká alkoholu, tak si řidič může dát malé pivo, ale hranice alkoholu v krvi nesmí přesáhnout hodnotu 0,5 ‰. U řidičů s čerstvým řidičákem a profesionálních řidičů je hranice tolerance nulová.

Použití bezpečnostních pásů je povinné v každé autě, které je jimi vybaveno a připoutáni musí být lidé jak na předních sedadlech, tak na těch zadních. Za porušení můžete v Itálii dostat pokutu.

Doporučení pro řidiče: Máte v plánu vyrazit do Itálie autem? Pokud ano, na místě je sjednat si připojištění. Zvládne totiž pokrýt rizika, která nechce na dovolené řešit žádný řidič (např. porucha, vandalismus, krádež apod.). Rizika můžete připojistit v rámci klasického cestovka, případně se nebojte zainvestovat do krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články