PRÁCE 🧰

Poradíme, kde natankovat při cestě do Chorvatska (2022)

29. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Cestování autem do Chorvatska Cesta do Chorvatska Pohonné hmoty po cestě

Při cestách na větší dálky se dá ušetřit tím, že natankujete palivo tam, kde je levnější. Napříč Evropou se ceny benzínu i nafty liší, vypravíte-li se do Chorvatska, hodí se vědět, kde nabrat.

Čerpací stanice v ČR

Dává určitým způsobem smysl i natankovat na našich hranicích plnou a s tou dojet až do cíle. Aktuálně se ceny benzínu pohybují lehce nad 40 korunami, ale lze natankovat i za 39,90. Nafta je na tom o něco hůře a na totemech je možné vidět cenovky s hodnotami v rozmezí 42,50 až 44 korun.

Čerpací stanice v Rakousku

U našich jižních sousedů není o moc lépe. Benzín se tu prodává za v přepočtu v průměru 43,34 korun a nafta je za 44,12 korun. Tady tedy pokud možno palivo netankujte, zbytečně byste přepláceli.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Čerpací stanice na Slovensku

1,73 eura, tedy v přepočtu 42,64 korun za litr benzínu není nic moc. Ani s naftou to není slavné a její cena je v této zemi v přepočtu 43,63 korun.

Praktický tip: Každým rokem vyráží na dovolenou do Chorvatska statisíce Čechů. Nezapomeňte si pro jistotu před svojí cestou sjednat cestovní pojištění. Navíc pro vás výběr cestovka nemusí být složitou činností, se vším vám pomůže kalkulačka cestovního pojištění.

  Výhodné cestovní pojištění do Chorvatska

Čerpací stanice ve Slovinsku

Dříve se vždy tankovalo zde a průjezd Slovinskem byl zkrátka spojený s naplněním nádrže až po hrdlo. Dnes jsou ceny jen o málo nižší než ve zbytku Evropy, přesto se pořád vyplatí tu brát benzín i naftu ve srovnání s okolními zeměmi. Cena benzínu vychází na 38,70 korun, nafta je v průměru za 42,40.

Čerpací stanice v Maďarsku

Tady je to trochu specifické. Maďarsko udělalo opatření, aby jeho občané mohli tankovat za levno, takže uzákonilo zastropování cen paliv po dobu krize. Abyste dosáhli na nižší ceny, musíte mít maďarskou SPZ. Jak ale dokazují mnozí šťastlivci, jde to někdy i bez ní. V takovém případě dostanete benzín za 38,20 koruny, naftu taktéž.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Čerpací stanice v Chorvatsku

V cílové destinaci je benzín za 38,20, což je solidní cena, klidně ho tedy v Chorvatsku vezměte. Nafta tu ale vychází v přepočtu na 43,39 korun, což je popravdě nic moc.

Pokud bychom si tedy položili otázku: „Kde tankovat při cestě do Chorvatska?“, odpovědí bude patrně Slovinsko, spíše bychom ale řekli, že je to jedno. Rozdíl koruny nebo dvou nestojí tak úplně za zajížďku, máte-li to ale na trase, můžete něco málo ušetřit. V případě benzínu to ale klidně nechejte až na Chorvatsko, cestou tam můžete dotankovat jen tak, abyste dojeli, plus samozřejmě nějaká rezerva, kdyby se něco přihodilo nebo trasa vedla třeba objížďkou.

Portál řidiče doporučuje: Abyste při cestě do Chorvatska ušetřili nejen za palivo, nezapomeňte vůz připojistit v rámci výše uvedeného cestovního pojištění, případně si pro něj sjednat alespoň krátkodobé havarijní pojištění s rozšířenou asistencí. Díky němu se vyhnete stresu a výdajům spojeným s nečekanými událostmi jako je porucha, havárie nebo odcizení vozu.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: kurzy.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články