PRÁCE 🧰

Poradíme, co dělat, aby se z vánočního stromku na silnicích nestala nebezpečná zbraň

7. 12. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Bezpečná jízda

Do nejkrásnějších svátků v roce zbývá posledních pár týdnů a řada jednotlivců i rodin proto vyráží na plantáže nebo k hobby marketům, kde vybírají ten nejkrásnější vánoční strom. Jak ho bezpečně dopravit z bodu A do bodu B? Poradíme!

Víte, jak bezpečně převážet vánoční stromeček?

Jak převážet vánoční stromeček na střeše vozu?

Převážení vánočního stromečku má svoje pravidla, která jdou ruku v ruce s bezpečností řidiče, posádky vozu i dalších účastníků silničního provozu. Jakmile stromek z plantáže nebo od hobby marketu přinesete k autu, bude potřeba ho „zpacifikovat“.

Od prodejce ho už pravděpodobně dostanete svázaný nebo zabalený ve speciální balící síti. Pokud máte střešní nosiče, vánoční stromek budete zpravidla převážet na střeše vozidla. Stromek vždy upevňujte špičkou dozadu, jinak by mohl proudící vzduch za jízdy poškodit větve.

Víte, jak bezpečně převážet vánoční stromeček?

Při kurtování nezapomeňte, že jehličnanu musíte zabránit v pohybu nejen do stran, ale i vpřed či vzad. Rozhodně také nepoužívejte elastické popruhy. Ty vyměňte za textilní upínací pásy a pevně stromek připoutejte na místo tak, aby se nemohl ani hnout.

Náš tip: Aby vám pryskyřice nezničila lak auta, je dobré na střechu vozu rozprostřít starší deku, na kterou následně stromek položíte.

Jak převážet vánoční stromek v autě?

Pokud střešní nosiče nemáte, nezbyde vám nic jiného, než převézt vánoční stromeček v autě. Sklopte zadní sedadla, čímž vytvoříte větší ložnou plochu vozu. Dále za přední sedadlo uložte pevnou dřevěnou desku tak, aby se o ni kolmo opřela spodní část stromku.

Tím zaručíte maximální bezpečnost osoby na předním sedadle a zároveň znemožníte propíchnutí sedadla stromkem, ke kterému by mohlo dojít při prudkém brzdění nebo nárazu.

Stromek svažte a upevněte kurtou k okům v ložné části vozu. K ochraně potahu sedadel a čalounění můžete použít deku, staré povlečení nebo prostěradlo. Snadno tak zabráníte znečištění interiéru pryskyřicí nebo dalšími nečistotami, které mohou na vánočních stromcích ulpívat.

Víte, jak bezpečně převážet vánoční stromeček?

Měli byste vědět: Jestliže jste si pořídili skutečně velký vánoční strom, který bude po naložení přesahovat zadní část vozu o více než metr, je potřeba ho označit  červeným praporkem o velikosti alespoň 30x30 centimetrů.

Dbejte na bezpečný výhled řidiče a buďte vidět

Pokud jste si od hobby marketu či z plantáže odnesli obzvlášť dobře rostlého krasavce, při přepravě v interiéru budete pravděpodobně muset absolvovat cestu domů s pootevřeným kufrem.

Při přepravě s otevřeným víkem zavazadlového prostoru (výklopných zadních dveří) v žádném případě nezakrývejte ničím zadní svítilny a registrační značku a víko či poklop kufru zajistěte popruhem proti otevření při přejezdu nerovností na vozovce.

Pamatujte také na to, že stromek nesmí v žádném případě překrývat přední okna vozu a vždy být zachován bezpečný výhled z automobilu. Pokud byste stromek špatně upevnili, můžete si při silniční kontrole „vykoledovat“ pokutu až do výše 2 000 Kč.

Zdroj info: Policie ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články