PRÁCE 🧰

Policejní motorka BMW R 1250 RT - koncepce boxer, kardanová hřídel a úplná výbava

25. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Mezi motorová vozidla používaná Policií České republiky, patří i motocykly. Těmi nejmodernějšími jsou BMW 1250 RT.

Policejní motorka BMW R 1250

Články na téma policie na silnicích:

  1. Jak se chovat při policejní kontrole?
  2. Pokyny policistů
  3. Kde jsou policejní hlídky?
  4. Policejní motorka BMW R 1250 RT - právě čtete
  5. Co mít u sebe při dopravní kontrole? - již brzy

Výhody boxeru u BMW 1250 RT

BMW má ve výrobě motocyklů dlouhou tradici a značku proslavila krom spolehlivosti i koncepce motoru – tzv. boxer. Je to velmi výhodná koncepce, písty se pohybují horizontálně proti sobě a kliková hřídel se nachází mezi nimi uprostřed. Agregát je tak v podstatě „na plocho“, což snižuje těžiště celého stroje. U aut to nese i lehkou nevýhodu v podobě servisní náročnosti (k motoru se prostě hůře dostává a i výměna svíček může zabrat klidně celý den), u motocyklů toto mínus v podstatě odpadá. Řidič jednostopého stroje ale jistojistě ocení jedno často přehlížené pozitivum, on totiž boxer má oproti většině používaných koncepcí velmi malé vibrace. A pozor, platí i u boxer dvouválců!

Pokud tedy má policista celý den na nějakém motocyklu sedět, je BMW 1250 RT asi optimální volbou. Objem 1254 kubických centimetrů je větší, než má dnes velká část automobilového mainstreamu a výkon 100 kW umí s hmotností 279 kilogramů (naložený, natankovaný motocykl v sériové výbavě) solidně hýbat. Zrychlení z nuly na sto se odehraje za zhruba čtyři sekundy, maximální rychlost leží daleko za dvoustovkou, je elektronicky omezena na 240 km/h.

Výhody kardanu

Ještě než se podíváme na specifika policejních strojů, zbývá ještě jedna zajímavost. BMW 1250 RT totiž nemá řetěz. Převodovka je propojena se zadním kolem kardanovou hřídelí. Je to sice těžší řešení, než použití řetězu, ale pro policii to má samá pozitiva. Řetěz vyžaduje docela svědomitou údržbu, aby něco vydržel, to znamená čištění a mazání, navíc je vystaven povětrnostním podmínkám a prachu. Kardanová hřídel je v utěsněném pouzdře, které má svoji vlastní olejovou náplň. Krom její výměny není třeba žádná další údržba.

Policejní motorka BMW R 1250

Policejní výbava BMW 1250 RT

Teď tedy k výbavě. Policejní BMW R 1250 RT má samozřejmě patřičné polepy a majáky. Jako všechna novější vozidla jsou modro-žluté a doplňuje je nápisová cedule. Z další výbavy stojí za zmínku samozřejmě kufry, ve kterých může být AED, tedy automatizovaný defibrilátor pro laickou resuscitaci, hasicí přístroj a pár dalších „drobností“, které policistovi v terénu mohou pomoci. Ona totiž motorka se umí dostat i v koloně na místo třeba autonehody velmi rychle. Obvykle je tam první a ta úplně první pomoc zraněným je v tu chvíli na policistovi. A i začínající požár auta tak může zavčas uhasit, eventuálně zpomalit, než dojedou profesionální hasiči.

Policejní motorka BMW R 1250

Na motocyklu je namontována navigace a také kamera. Jestli se ptáte na radar, jako postrach všech, kdo věčně spěchají, tak ten sice policista k dispozici má, ale stacionární laserový. Nemůže tedy měřit za jízdy, ale musí zastavit, radar vyndat a nastavit, pak teprve může měřit.

Aby se zmírnily následky případné dopravní nehody, je policista vybaven i airbagovou vestou. Funguje na docela jednoduchém principu – plynová bombička je pomocí lanka pevně spojena s motorkou. Jakmile dojde k vytržení pojistky z bombičky, vesta se bleskurychle nafoukne, zmírní případné nárazy těla na pevné překážky a hlavně omezí rozsah pohybu hlavy. V podstatě helmu sevře, což omezí riziko zlomení vazu.

Je to práce, ne projíždění se

Službu policisty na motocyklu si ale nelze představovat jako celodenní projížďky krajinou. Policie využívá obratnost a rychlost silných jednostopých vozidel k doprovodům například delegací, cyklistických závodů a podobně. Takže ona „volnost“ je docela relativní, každý den má motorka přidělený nějaký úkol nebo alespoň oblast, kde se bude pohybovat.

BMW R 1250 RT v policejní úpravě

Zdroj info: Policie České republiky.
Zdroj médií: BMW.

Podobné články