PRÁCE 🧰

Policejní Škoda Kodiaq. Jaké má parametry, proč jej policisté využívají a na jaké situace jsou připraveni?

9. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

O něco výše nad Škodou Octavia stojí Škoda Kodiaq, kterou policie rovněž ve velkém počtu využívá. K dispozici ji má i velitel směny v Pardubickém kraji.

Policejní Škoda Kodiaq

Proč vlastně Kodiaq?

Základní otázka, která asi každého napadne, je, proč Škoda Kodiaq ne Scala nebo Octavia? Souvisí to i s tím, co je náplní práce pohotovostní motorizované jednotky, respektive velitele směny. Tito policisté se totiž dostávají na místa, kde se něco děje, zpravidla nejdříve. Mohou se tedy setkat s velmi širokou škálou nejrůznějších situací, ať už násilného charakteru nebo to jsou autonehody, zdravotní potíže, ale i požáry, případně pátrání po pohřešované osobě. Stručně řečeno si většinou „vyžerou“ to nejhorší, co může být náplní policejní práce, protože jsou na místě první.

Policejní Kodiaq je o něco univerzálnější než Octavia, je větší, více toho uveze, především má daleko lepší průchodnost terénem. Všechny tyto výhody ospravedlňují vyšší náklady na provoz i pořizovací cenu. Motor je benzínový 2.0 TSI, s výkonem 140 kW a nabízí velmi solidní dynamiku. Na polních cestách, v lesích, parcích, zkrátka všude mimo zpevněné komunikace přijde navíc vhod i pohon všech čtyř kol.

Co dělá velitel směny?

Ještě se hodí vysvětlit, co vlastně dělá ten velitel směny. Nevypadá to tak, že by seděl v kanceláři, naopak, má na starosti 6 až 8 lidí, je ale v terénu s nimi. Náplní jeho práce je tyto lidi organizovat, rozvrhovat jim práci, přidělovat auta, vydávat zbraně, kontrolovat administrativu a podobně. Je všude tam, kde je potřeba práci organizovat, případně na ni dohlížet. Obvykle je to zkušený policista, který už má něco odslouženo.

Přes metrák vybavení

Policejní Škoda Kodiaq je samozřejmě vybavena na širokém spektru situací. Vozí v kufru AED, tedy resuscitační přístroj, který policie používá překvapivě často. V kufru jsou ale i prostředky pro vstup do objektu, kleště, beranidlo, dále balistické přilby, štít, jednoduše věci, které umožní rychle zasáhnout třeba proti pachateli v bytě. Především v letním období se může hodit vybavení do vody, tedy plovací vesta a házecí pytlík. Při pátrání po pohřešovaných osobách zase přijde vhod třeba dalekohled, svítilna nebo přístroj pro noční vidění. Samozřejmě mají policisté i malý hasicí přístroj a přístroj pro zjištění hladiny alkoholu v dechu.

Policejní Škoda Kodiaq

Zdroj info: Policie České republiky.
Zdroj médií: Škoda.

Podobné články