PRÁCE 🧰

Policie používá autobusy nejen k převážení vězňů. Umí s nimi i odhalovat přestupky

17. 3. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tipy a rady

Policie České republiky nemá jen obligátní oktávky a superby. Nedávno proběhla médii informace, že se do jejích řad dostalo i Ferrari F 142 - 458 Italia. Na opačném konci pomyslného autoparku stojí i daleko přízemnější dopravní prostředek – autobus.

Policie má nejen Ferrari, ale i autobus

Zatímco rychlé sportovní auto přitahuje pohledy a policie ho tak používá v rámci nejrůznějších prezentací doslova staticky, autobus Iveco slouží ke skrytému dohledu, zejména pak na dálnici. Jeden policista řídí, další mají v ruce videokamery a dokumentují přestupky, které se z běžného auta dokumentují a prokazují dost těžko. Jde zejména o prohřešky řidičů kamionů.

Pásy i telefonování za jízdy

Podle webu policie.cz jde nejčastěji o nepoužívání bezpečnostních pásů, což je v případě kamionu podobně nebezpečné, jako u osobáku. Dále se jedná o telefonování za jízdy či psaní SMS zpráv (přesněji „držení hovorového nebo záznamového zařízení za jízdy“), ale i třeba nevyhovující technický stav vozidla, což znamená obvykle nejrůznější praporky, světýlka a podobné cetky na předním skle, tedy bránící ve výhledu. V neposlední řadě také někteří řidiči sledují za jízdy na notebooku nebo tabletu filmy, a dokonce se najdou i „borci“, kteří zvládají držet volant nohama. To vše by z běžného auta policie měla velký problém i jen zpozorovat, natož zdokumentovat.

Hlavně nenápadně!

Policie má nejen Ferrari, ale i autobus

Přestupky neřeší přímo policisté v autobusu, ale doprovází je obvykle hlídka v maskované oktávce nebo superbu. Zaznamenaný přestupek si na dálku v digitální podobě policisté předají, autobus pokračuje dál, hlídka v autě provinilce zastavuje a následně penalizuje. Autobus policie je samozřejmě dost nenápadný. Nenajdete na něm výrazné označení ani reflexní prvky. Je však vybaven majáky, takže v případě potřeby si může vynutit rychlý průjezd třeba kolonou.

Nejen u nás, ale i v zahraničí

Policie České republiky není jediný útvar, který takto autobusy používá. Podobně to chodí i ve Velké Británii, kde policisté využívají vyvýšené pozice v autobusu rovněž především k prokazování toho, že řidiči mají v ruce telefon za jízdy. Se stíháním a pokutováním jim pomáhají policisté na motocyklech i v autech. Mimochodem v Anglii je používání telefonu za volantem jedním z „fatal four“ přestupků. To jsou čtyři přestupky, které nejčastěji způsobí smrt nebo závažné zranění na silnici. Krom zmíněného je to ještě nedodržení rychlosti, nepoužití bezpečnostních pásů a užití alkoholu nebo návykových látek před jízdou.

Zdroj info: Policie České republiky, CNN, BBC.
Zdroj médií: Policie České republiky, CNN, YouTube (https://youtu.be/X8L-fAyWtVs).

Podobné články