PRÁCE 🧰

Kolik zaplatíte za překročení rychlosti

16. 2. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Stačí trošku víc sešlápnout plynový pedál a když má člověk smůlu, chytne ho policie nebo vyfotí kamera. Přestupek za rychlost je hned na světě.

Pokuta za rychlost: Kolik zaplatíte?

Asi to nebude velkým překvapením, že právě za rychlost se nejčastěji řidiči na silnicích trestají. V Česku platí určitý řád, a tak si pedál na podlaze nechte raději na německou dálnici.

Na silnicích vás mohou potkat dvě situace. Buď nedodržujete rychlost v obci nebo mimo ni. Samozřejmě je to k vzteku, když si nevšimnete, že se v tunelu změnila rychlost ze 70 na 50 a čapnou vás za to. Jenže existují i jedinci, kterým všeobecně padesátka nic neříká a mají město za jeden velký závodní okruh. Bohužel se v takových situacích může stát ledacos a na zpytování svědomí bude už pozdě.

Jak je to v obci?

Pokud tedy dopravní značka neuvádí jinak, musíte v jakékoli obci dodržovat předepsanou rychlost, která je maximálně 50 km/h. Jestliže ale rychlost bude do 5 km/h vyšší, nemusíte se bát žádných bodů, pouze zaplatíte pokutu. Ta je na místě 1000 korun a ve správním řízení až 2500 korun. Jakmile bude rychlost vyšší o 6 až 19 km/h, je pokuta stejná jako v prvním případě, avšak k tomu se vám přičtou 2 body.

V případě, že v obci překročíte rychlost o 20km/h a více, připravte si 2500 na místě a v případě správního řízení to může být až 5000 korun, k tomu navíc ještě tři body. Nejzávažnější situací je, jedete-li obcí více jak 90 km/h. Věc se na místě neřeší a automaticky přechází do správního řízení. Trestem je sankce do 10 000 korun, 5 trestných bodů a k tomu ještě možnost ztráty řidičského oprávnění až na půl roku. V takovém případě je tedy vhodné si najmout dobrého právníka, který by vás za určitých okolností mohl z problému vysekat. Nebude to ale levná záležitost.

Jak je to mimo obec?

Důležitými informacemi při jízdě mimo obec jsou povolené limity rychlosti. Na běžné silnici je to 90 km/h a na dálnici už 130 km/h. Co se týká sankcí, tak je to obdobné jako v případě, překročíte-li rychlost v obci.

Při překročení do 10 km/h počítejte s pokutou na místě 1000 korun, ve správním řízení pak do 2500 korun. Rovněž platí, že je to bez bodů. Pokud je ale překročená rychlost nad 10 km/h až do 29 km/h, připravte si namístě 1000 korun, ve správním řízení do 2500 korun a zde už se přičítají body - v tomto případě body dva.

Překročení rychlosti od 30 až 49 km/h, je přestupek vážnějšího charakteru, a tak se k němu i přistupuje. Body vás čekají tři a i peněžní sankce bude vyšší. Na místě je to za 2500 a ve správním pak do 5000 korun. Nejzávažnějším prohřeškem je jízda o 50 km/h a více nad povolený rychlostní limit. Přestupek jde opět rovnou do správního řízení a postup sankce je podobný, jako když se jedná o překročení rychlosti v obci nad 90 km/h. Tady se ale pak hraje o ztrátu řidičáku až na 12 měsíců, což si jistě ne každý může dovolit.

Rada na závěr

Pokud nechcete, aby váš ekonomický příjem strádal, případně, aby vás vyhodili z práce, protože přijdete o řidičské oprávnění, je nejlepší jezdit podle předpisů a zbytečně neohrožovat lidi kolem sebe. Každý chybuje a každý občas jede víc, než by měl, ale v takovém případě je nutné myslet nejen na sebe, ale i ostatní účastníky provozu. Stát se může totiž cokoliv.

Zdroj info: silniční zákon.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články