PRÁCE 🧰

Pokuta za jízdu bez dálniční známky

30. 4. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Kdo se vydá na dálnici bez zaplaceného dálničního poplatku, musí počítat se sankcí. Ta se pohybuje poměrně vysoko, a tak doporučujeme v tomto ohledu příliš neriskovat.

Pokuta za jízdu bez dálniční známky

Články na téma pokuta za jízdu bez dálniční známky:

  1. Jízda bez dálniční známky, jaká vám hrozí pokuta?
  2. Jízda na dálnici bez dálniční známky
  3. Pokuta za jízdu bez dálniční známky - právě čtete

Jízda na dálnici bez zaplaceného poplatku znamená, že se jedná o přestupek. Za ten je uvalena peněžní sankce. Řada lidí se ale může stále spoléhat na to, že dopravní policie není na silnicích tolik vidět, aby zrovna je zastavila. To je sice pravda, policisté opravdu nemohou být vždy a všude, ale i tak to podle nás za ten risk nestojí.

Navíc tento způsob obcházení systému nebudou moci řidiči využívat navždy. Postupem času se totiž počítá se zprovozněním mýtných bran k účelu napojení přímo do centrálního systému s tím, že budou moci vyhodnocovat dle SPZ, zdali je poplatek zaplacen a nebo ne.

V tuto chvíli je to vše na bedrech policie - tedy vybírat pokuty od těch, které chytí a nemají zaplacenou dálničku. Pokud náhodou patříte mezi tuto sortu lidí, tak se připravte na následující. Rozhodně nemá smysl policistům odmlouvat a vymýšlet si různé výmluvy. Důkazy proti vám jsou neprůstřelné - prostě jste využili dálnici, aniž byste zaplatili. Počítejte tedy, že pokuta na místě je 5 000 korun. Tu doporučujeme zaplatit a více s policisty nediskutovat. V případě, že záležitost půjde do správního řízení, pak počítejte s konečnou částkou až 20 000 korun.

Dálniční známka na rok za 1 500 nevypadá tak děsivě, že? A pozor si dávejte i na povinnost podat oznámení o osvobození od placení dálniční známky, v tomto případě, když tak neučiníte, pokuta vás nemine. Povinnost podat oznámení nemají například invalidé, kteří vlastní příslušný průkaz, pro ně se totiž v užívaní dálnic se zavedením elektronických dálničních známek nic nezměnilo.

Zdroj info: eDalnice, Policie České republiky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články