PRÁCE 🧰

Placené dálnice v Polsku (2022)

6. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Placené dálniční úseky Cesta do Polska Dálniční poplatky v Polsku

Dálnice v Polsku jsou přesným důkazem toho, že postavit z ničeho něco do pár let opravdu jde. Před pár lety v Polsku nebyla jediná dálnice, dnes je jí celá země propletená.

Dálnice Polsko

Ve střední Evropě, mezi Českem, Slovenskem, Běloruskem, Ukrajinou, Litvou, Ruskem a Německem leží stát s celkovou rozlohou 312 679 km². Dálniční síť je v Polsku rozdělená na tři hlavní tahy a ke 21. květnu 2022 sčítá 1753,2 km dálnic a 2922,5 km rychlostních silnic, dohromady pak 4675,7 km. Po dokončení všech plánovaných staveb, by Polsko mělo protínat asi 8177 km silnic a dálnic.

To, že jste v Polsku na dálnici poznáte podle označení A jako Autostrada, to, že se nacházíte na rychlostní silnici pak poznáte podle písmene S, kde je rychlostní limit 100 km/h a 120 km/h na dvouproudových silnicích. Mimo město můžete jet rychlostí až 90 km/h. Na dálnici je pak rychlost omezena na 140 km/h.

Doporučení pro řidiče: Cestování do Polska může být velmi zábavné, podceňovat nebezpečí na cestách se ale nevyplácí. Proto je rozumné sjednat cestovní pojištění. Navíc již nemusíte zdlouhavě hledat nabídky pojišťoven, vše za vás zařídí online kalkulačka cestovního pojištění.

  Sjednat cestovní pojištění do Polska

Dálnice v Polsku

Osobní automobily a vozidla do 3,5 tuny mají volný průjezd přes všechny rychlostní silnice a téměř 60 % úseků dálnic. Na zbytku dálnic se platí přes mýtnou bránu, nebo také přes mobilní aplikaci, případně palubní jednotky. Dálnice A2 mezi městy Łódź a Konin a A4 mezi městy Sośnica a Wrocław mají od prosince roku 2021 zavedený takzvaný free flow systém, kdy je mýtné možné platit přes mobilní aplikaci OBU nebo ELS jednotku. Tyto dálnice patří pod eToll. Na to, kde jsou placené dálnice v Polsku se můžete podívat v následujícím obrázku. 

Placené dálnice v Polsku mapa

Polsko placené dálnice

V Polsku jsou pro vozidla do 3,5 tuny zpoplatněny úseky dálnic A1: Rusocin - Nowa Wieś, A2: Świecko - Lodž a A4: Wroclaw - Kraków. Je však možné, že na své trase Polskem nenarazíte na žádnou mýtnou bránu a tudíž platit nemusíte.

Stoprocentní příprava: Kdo je připraven, není překvapen, jak říká známé přísloví. Platí to i v případě různých rizik, která vás mohou na cestách s vaším autem zastihnout. Pořiďte si proto připojištění, které zvládne rizika pokrýt. Využít můžete připojištění v rámci cestovka, případně je v nabídce ještě krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: edalnice, cebia, eurovignettes, Tolls.
Zdroj médií: Depositphotos, Wikipedie.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články