PRÁCE 🧰

Peugeot Rally Cup - co to je, informace, základní pravidla a podobně

14. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Motorsport

šestý ročník Peugeot Rally Cupu se tento rok odehrál na rychlostních zkouškách českých rallye. V dnešním článku si ho podrobněji představíme.

Peugeot Rally Cup - co to je, informace, základní pravidla a podobně

Peugeot Rally Cup je společným projektem Peugeotu a Autoklubu České republiky. Oficiální název zní Peugeot Rally Cup Czech Republic. Cup se vypisuje na soutěže v rámci Mistrovství České republiky v rally. Česká republika ale není jedinou zemí, kde se Peugeot Rally Cup jezdí. Dlouhou tradici má cup ve Francii nebo Španělsku. Ze států střední a východní Evropy je ale Česká republika jediná země, která cup vypisuje. V Česku se už díky Peugeot Rally Cupu podařilo vychovat několik rallye talentů. Patří mezi ně třeba Filip Mareš nebo Dominik Stříteský. Cup se také snaží více otevírat širšímu poli jezdců. Například důležitou novinkou pro sezónu 2022 bylo zrušení pravidla o jednotné značce pneumatik Pirelli. Díky tomu se do Cupu přihlásil velezkušený matador Jaromír Tarabus, který jezdí na pneumatikách Hankook. Tarabus také tento ročník Cupu bez problému vyhrál.

Peugeot Rally Cup - co to je, informace, základní pravidla a podobně

Přihlášení

Peugeot Rally Cupu se může zúčastnit jezdec s platnou národní nebo mezinárodní závodní licencí Autoklubu ČR. Účastníkem se posádka stane zasláním přihlášky a uhrazením vkladu 20 000 Kč na sezónu pro účastníky s vozem Peugeot 208 Rally4 nebo 10 000 Kč pro účastníky se starším vozem Peugeot 208 R2. V této částce se skrývá například povinná reklama na vůz a závodní kombinéza nebo reklamní oblečení. Není ale podmínkou hlásit se na celou sezónu. Start si lze zaplatit i jednorázově.

Technika

Starý a nový Peugeot se od sebe zásadně liší motorem. Specifikace R2 používá atmosférický čtyřválec, zatímco novější Rally4 pohání tříválec s turbem. Výsledkem je rozdíl 23 koní a mohutných 100 Nm ve prospěch novějšího vozu. Nový vůz má také oproti staršímu o palec větší rozměr kol (16 vs. 17 palců). Dle slov Lukáše Krupičky, startujícího s Rally4, je rozdíl až nečekaně velký, protože novější „dvě stě osmička“ překonává rozbité pasáže rychlostních zkoušek díky větším kolům s mnohem větším klidem. Stará a nová technika se liší taky náklady na provoz. Ty se u závodních aut uvádějí jako cena za ujetý kilometr. Ta je u 208 R2 cca 800 Kč na kilometr, u 208 Rally4 to vychází asi na 1 000 Kč na kilometr. A k tomu se ještě musí přičíst cena za palivo a pneumatiky.

Peugeot Rally Cup - co to je, informace, základní pravidla a podobně

Odměny

Prize money je jedním z triumfů Peugeot Rally Cupu. Díky podpoře od Peugeot Sport si jezdci mohou za sezónu vyjet pěkné peníze. Odměnu dostává prvních pět posádek. Za vítězství v podniku obdrží posádka 20 000 Kč, za vítězství v celé sezóně 100 000 Kč. To není špatný přivýdělek, i když náklady na závodní sezónu to ani zdaleka nepokryje.

Budoucnost

Příští rok se můžeme těšit už na sedmý ročník Cupu. Očekává se ještě silnější zastoupení nové techniky Rally4, kterou Peugeot Sport díky velkému zájmu ani nestíhá vyrábět. No a více aut znamená taky více soubojů na tratích rychlostních zkoušek. Je tedy na co se těšit.

Zdroj info: Peugeot Rally Cup, Peugeot Sport.
Zdroj médií: @vandraqstudio.

Podobné články