PRÁCE 🧰

Péče o autobaterii v záruce

28. 2. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Péče o baterii Auto-moto baterie a nabíjení Zimní sezóna Péče o autobaterii v zimě

O autobaterii byste měli řádně pečovat už od jejího pořízení. Samozřejmě můžete hřešit na to, že ve dvouleté záruční době vám ji vymění, ale nestojí to za nejistotu, že ráno nenastartujete auto zrovna, když budete nejvíc spěchat.

Autobaterie v záruce

I když máte autobaterii stále v záruce, měli byste dbát na její kondici. Dostatečná péče prodlouží její životnost a baterie vám bude spolehlivě sloužit i pět nebo deset let. A to vám ušetří řadu starostí s její výměnou.

Péče o baterii v záruce

Životnost baterie prodlouží několik maličkostí, které se můžete naučit dělat automaticky. A nezaberou vám moc času. Jednou z věcí, které můžete udělat, a vaší autobaterii prospějí, je vypínání zbytečných elektrických spotřebičů v době startování vozidla. Než otočíte klíčkem, vypněte rádio, vyhřívání sedadel a oken i dobíjení dalších zařízení. Obzvláště v zimě tím baterii hodně ulehčíte práci.

Pokud jste odhodlaní baterii pomoci ještě víc a podstoupit přitom i malé nepohodlí, nespoléhejte v zimě na odmrazování oken pouze ventilací, ale vezměte před nasednutím do auta i škrabku a okna očistěte od námrazy ručně. Možná vás pak budou trošku studit prsty, ale baterie vám poděkuje.

Akumulátoru prospěje i omezení jízd na krátké vzdálenosti v řádu jednotek kilometrů. Pokud tuto možnost nemáte, pak byste měli baterii pravidelně dobíjet. Při krátké jízdě se baterie nestihne sama dostatečně dobít a může jí pak dojít energie. V dnešní době už není ani nutné baterii vyndávat z auta a automatickou inteligentní nabíječku můžete připojit přímo k zapojené baterii a o nic dalšího se nestarat. Ideální frekvence dobíjení při malém provozu nebo provozu jen na krátké vzdálenosti je jednou za měsíc.

Na kondici baterie byste měli myslet nejen v zimě, kdy může nejčastěji dojít k jejímu výpadku, ale i v létě. Pokud svůj vůz necháte dlouho stát na přímém slunci, baterie se bude rychle vybíjet. To je typické hlavně pro čas dovolených. Vaše baterie si ale neodpočine, ale naopak ztratí významnou část své energie. Proto je při malém provozu potřeba baterii dobíjet nejen v zimě, ale stejně tak i v létě.

Záruční podmínky a důkazní břemeno

Záruka na výrobek se vztahuje na výrobní vady a vady materiálu. Pokud je baterie poškozená provozními podmínkami v rozporu s návodem k obsluze, prodejce vám reklamaci zamítne. A pokud to bude více než 6 měsíců od koupě baterie, tak podle zákona musíte vy prokázat, že je vina selhání ve výrobku, nebo návod neobsahuje správné instrukce. V prvních šesti měsících záruční doby je naopak důkazní břemeno na straně prodejce.

Zdroj info: Internet.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články