PRÁCE 🧰

Kde je nejlepší zaparkovat v Brně

27. 11. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Každý, kdo vyrazí do Brna na výlet nebo pracovní cestu, bude hledat místa kde zaparkovat. Nejlépe někde, kde ho to nebude stát moc peněz. Jenže i v moravské metropoli jsou určité placené zóny.

Parkování v Brně

Články na téma parkování v ČR:

  1. Parkování v Brně - právě čtete

Co se týká parkování zadarmo v Brně, tak toho najdete asi jako šafránu, obzvlášť chcete-li auto zanechat někde poblíž centra. Existují ale ulice mimo hlavní střed dění, kde se dá zaparkovat zadarmo, jen se asi trochu projdete. Nicméně pro takové účely není nic lepšího než využít služeb městské hromadné dopravy a do místa určení se dopravit tímto způsobem.

Parkovací zóny 

Brno se přidává k městům, které mají své zóny pro parkování. V případě tohoto je to princip květinky, kterého nejvíce využití parkující rezidenti a abonenti. Je také nutné uvést, že parkovací zóny se nevztahují na celé Brno, ale pouze na určité oblasti - mapa zde. Nicméně i filosofie zón se týká návštěvníků, kteří ve městě chtějí parkovat krátkodobě - tedy třeba na jeden den. Platí tato pravidla:

  • zóna A - červená (historické centrum) - zde mohou parkovat pouze držitelé dlouhodobého parkování, pro návštěvníky je oblast zapovězená
  • zóna B - zelená (prstenec kolem historického centra) - zdarma 60 korun (jednou za den - je nutné se registrovat v parkovací aplikaci nebo online) / cena za 30 korun za hodinu / platí se 24 hodin denně
  • zóna C - modrá - zdarma 60 minut (jednou za den) / cena za hodinu 20 korun / platí se v době od 17 - 06 hodin, jinak je to zdarma

Výjimku z tohoto systému mají motorky, majitelé si ale musí vyřídit oprávnění pro stání  a pak mohou na regulovaných místech stát zdarma. Ti, kteří si nevyřídí oprávnění se řídí cenami kategorie pro návštěvníci.

Kde zaparkovat v Brně

Přímo v centru to nepůjde a v jeho okolí bude boj o místa, především o víkendech, ale také ve všední dny. Nicméně pokud se vám podaří zaparkovat na ulici - tedy na parkovacích zónách k tomu určeným - pak nezapomeňte zaplatit za své stání. Jak můžete za stání zaplatit se dočtete níže v článku.

Naštěstí ceny za hodinu stání nejsou tak velké jako třeba v Praze. Za hodinu parkování tak zaplatíte třeba jen 30 korun.. Zpoplatněny jsou pouze všední - tedy pracovní dny. Víkendy a státní svátky jsou zadarmo po celý den.

Mimo stání na ulici můžete ještě narazit na parkovací domy v Brně. V blízkosti Moravského náměstí naleznete několika patrový parkovací dům Rozmarýn, ve kterém můžete zaparkovat v jakoukoli denní i noční dobu. Platí se při výjezdu a je možné platit kartou. Za hodinu a následující hodiny platíte 30 korun. Stát auto tu můžete nechat výhodně 24 hodin a to pouze za 250 korun. Pokud ztratíte parkovací kartu, pak si připravte 1000 korun.

Kdo chce své auto nechat v trochu větším komfortu, pak může zkusit zaparkovat u hotelu Continental. Možnost je buď v garážích a nebo se pár míst najde venku. Vzhledem k tomu, že se jedná o hotel, není jistota, že tu určitě zaparkujete. Proto se před cestou vždy telefonicky informujte, zda-li zde můžete zaparkovat. Výhodnou volbou také může být parkování v obchodním domě Vaňkovka. První hodina parkování je zdarma a za druhou a třetí zaplatíte po 20 koruně, hodiny navíc se počítají už každá za 25 korun. Kdo vyráží do Brna o víkendu, tak ho jistě potěší, že zde může parkovat od 13. hodiny v sobotu a celou neděli zadarmo.

V Brně naleznete ještě pár soukromých parkovišť. Ve většině případů v nich zaplatíte většinou za hodinu stání 30 korun. Většina z nich je rovněž hlídaná. Tak či tak byste si ale nikdy neměli nechávat v autě cennosti, nikdy totiž nevíte, co se může stát.

Jak se dá parkovné platit?

Existuje několik způsobů, v mnoha případech tak nemusíte nutně hledat pouze parkovací automat. Lze tedy využít online parkovací automat, zde je nutné doplnit parkovací oblast, včetně SPZ vozu. Zadat dobu stání a následně zaplatit. Mimo to můžete použít i mobilní aplikaci určenou k placení stání v Brně. Přístupná je pro Android i iOS. Další možností je zaslání SMS zprávy. A v neposlední řadě také lze zaplatit přes klasický parkovací automat, který se nachází přímo u parkovišť. Návod na obsluhu naleznete na něm.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články