PRÁCE 🧰

Parkovací stání a rozměry - šířka, velikost a výpočet

16. 11. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Nemůžete se někdy vejít do parkovacího stání třeba v obchodním domě? Dvě dekády nazpět se to tolik nestávalo, ale auta zkrátka rostou, kdežto místa pro parkování zůstávají stejná.

Parkovací stání - jaké jsou rozměry?

Články na téma parkování:

  1. Parkovací senzory: jak fungují a na co si dát pozor
  2. Podélné parkování - jak na to?
  3. Parkovací stání - jaké jsou rozměry? - právě čtete
  4. Jak správně parkovat podélně?

Ono to s těmi rozměry není tak úplně jednoduché. V zásadě jsou určené normou a nelze zkolaudovat parkovací stání, které je menší, než norma povoluje. Na druhou stranu je ale možné udělat ho větší, čehož se využívá zřídkakdy. Mistry světa jsou v tomto majitelé obchodních domů - chtějí logicky narvat do chrámu konzumu co nejvíce lidí, takže obvykle jsou stání opravdu těch nejmenších možných rozměrů. Kdejaké jelito se tam pak pokouší narvat velké SUV, které půdorysně není zase o tolik menší. Jak to dopadá, si asi každý domyslí.

K vysvětlení poslouží nejlépe asi následující tabulka:

Šířka parkovacího stání - tabulka

Jak vidíte, tak základním rozměrem je 2,5 metru šířky parkovacího stání a minimální délka je 5 metrů. A třeba taková Škoda Superb má na délku 4,87 metrů a na šířku 1,86 metru. Do obchodního centra přijede tohle auto naplněné rodinkou a i když se řidiči podaří teoreticky zaparkovat přesně na střed, tak na otevření dveří zbude na každé straně nějakých 32 centimetrů. Což věru není mnoho a velice snadno tak mohou přijít okolní auta k úhoně.

Dokud se nezmění příslušná norma, nelze s tím bohužel nic dělat. Parkovací místa v obchodních domech také nikdo dobrovolně zvětšovat nebude, protože by se sám připravil o potenciální zisk.

Zdroj médií: Depositphotos, fce.vutbr.cz.

Podobné články