PRÁCE 🧰

Označení pneumatik - jak se v něm vyznat?

1. 5. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

Když se podíváte zblízka na pneumatiky, tak je toho na nich nečekaně hodně napsáno. Bočnice je zpravidla pokryta nejrůznějšími nápisy, které mohou mít pro neznalého člověka dost kryptický charakter. Pojďme si tedy objasnit, co znamená jaké označení.

Označení pneumatik - jak se v něm vyznat?

Pro vysvětlení významu toho, co který symbol nebo nápis znamená, si vezmeme hezký příklad - pneumatiku terénního Mitsubishi L200, které máme v době tvorby tohoto textu na test. A předesílám, že se nebudeme zabývat úplně vším, co je na plášti napsané, protože některé věci nám nic neřeknou (třeba výrobní číslo) a některé jsou čistě invencí výrobce a nezapadají do žádných norem. Co tedy znamenají čísla na pneumatikách?

Rozměr pneumatiky

Asi ten nejzákladnější údaj, který byste na bočnici čekali. Rozložíme si „265/60 R18“ a vyčteme z toho tedy, že 265 je šířka pneumatiky v milimetrech, za lomítkem je výška bočního profilu. Neuvádí se ale v žádných konkrétních jednotkách, ale číslo vyjadřuje poměr výšky ku šířce pláště. V našem případě je výška 60 % šířky, tedy 159 mm (265 x 0,6 = 159). V „R18“ nám R dává najevo, že pneumatika je radiálního typu a 18 je vnitřní průměr, tedy průměr disku v palcích.

Rozměr pneumatiky

Označení zimní pneumatiky

„M + S“ znamená „Mud + Snow“, tedy „Bahno + Sníh“. Označují se takto zimní pneumatiky a tímto nápisem, případně symbolem horských vrcholků s vločkou musejí být označeny všechny pláště pro provoz v zimním období dle platné legislativy.

Co všechno snese?

Dále máme na bočnici nápis „114T XL“. Předně k tomu XL – značí to „Extra Load“, tedy že pláště mají silnější konstrukci a jsou připravené na vyšší zatížení. Obecně najdete tento nápis na pneumatikách větších SUV a všech terénních aut. 114T je hmotnostní a rychlostní index. 114 znamená podle normy zatížení až 1180 kilogramů (na jedno kolo) a T podle tabulek odpovídá maximální rychlosti 190 km/h. Na vyšší rychlosti není plášť konstruovaný a rychlostní index tedy není úplně dobrý nápad překračovat.

Co všechno snese pneumatika

Kde a kdy byla pneumatika vyrobena?

Pod kódem „DOT 60NN“ se kupodivu ukrývá označení výrobce. Tedy DOT značí americkou normu dle jejich ministerstva dopravy a až ta písmenka za ní umožňují dohledat výrobce. 60 je označení výrobní linky a NN je podle tabulek Chongqing Dragon Rubber Products Co., Ltd. v Číně.

Dále na plášti čteme „3620“, což má velice jednoduché vysvětlení. Je to totiž týden a rok výroby. Týden jsou první dvě čísla a rok pak ta další dvě. Tento konkrétní plášť byl vyroben v 36. týdnu roku 2020.

Co dalšího se dozvíme?

Nokian se samozřejmě nezapomenul pochlubit, že tento plášť má nízké jízdní odpory, dá se použít jak na přední, tak na zadní nápravu a rovnou přiložil i docela sympatickou „tabulku“ pro převod tlaku z kPa na PSI. Někdy totiž výrobci auta udávají tlak v pneumatikách v jedněch jednotkách, ale u benzínky má tlakoměr kompresoru jednotky jiné. Takže nakonec proč ne, že? Docela milý detail, který může přijít vhod.

Zdroj info: Continental, Michelin.
Zdroj médií: Rudolf Malý.
Rudolf Malý

Autor článku
Rudolf má rád dobré jídlo, sport a nekorektní humor. Nebrání se elektromobilitě, ale taky jí nijak zvlášť nefandí. Ve volném čase se rád vrtá v autech a obecně vlastně v čemkoliv.

Podobné články