PRÁCE 🧰

Oprava karavanu nebo obytného vozu svépomocí - jde to?

24. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Před každou sezónou byste měli pečlivě zkontrolovat stav vašeho karavanu nebo obytného vozu a případné vady opravit. Snazší úpravy zvládnete sami, na ty komplexnější byste si ale měli najmout odborníky.

Oprava karavanu či obytného vozu - jde to?

Články na téma karavany a obytné vozy:

  1. Oprava karavanu nebo obytného vozu - právě čtete
  2. Karavany a obytná auta se těší velké oblibě cestovatelů
  3. Karavan nebo obytňák?

Oprava exteriéru karavanu nebo obytného vozu

Vnější opravy karavanu patří většinou k těm náročnějším. Pokud kupujete karavan nebo obytný vůz z druhé ruky, měli byste si stav exteriéru vždy pečlivě zkontrolovat. Jinak byste k pořizovací ceně mohli rovnou doplatit nemalou částku. Pravidelnou kontrolu byste měli provádět nejlépe před každou cestou, na kterou se vydáte. Minimálně pak byste měli karavan nebo obytňák zkontrolovat s každou novou sezónou.

Opravy karavanů mohou být třeba od podvozku až po střechu. Nejčastěji dochází k opravám vad vzniklých při nehodách. Pokud s karavanem nabouráte nebo jiným způsobem poškodíte jeho plášť, bude třeba zkontrolovat a opravit nejen celou karoserii, ale hlavně zacelit nebo vyměnit proražené, zdeformované nebo jinak poškozené plechy. Pokud nehoda zasáhne okna a dveře, je třeba vyměnit i je.

Mezi další časté opravy karavanu patří výměna prohnilých stěn, střechy nebo podlahy. K tomuto poškození může dojít následkem neřešeného poškození dané části vozu nebo i kvůli výrobní vadě. Pokud zjistíte, že jsou stěny u vašeho karavanu provlhlé nebo prohnilé, měli byste je okamžitě nechat vyčistit a vyměnit izolaci.

Čas od času byste měli zkontrolovat i stav podvozku. Zaměřit byste se měli hlavně na prorezlá místa a ta očistit a znovu přelakovat. Kontrole byste měli podrobit také brzdy, aby vám sloužily spolehlivě co nejdelší dobu.

Oprava interiéru karavanu nebo obytného vozu

Opravy interiéru karavanu nebo obytného vozu bývají ve většině případů ty snazší. Nejčastěji dochází k ulomení úchytů, které můžete s troškou šikovnosti vyměnit nebo opravit svépomocí. To samé platí i o dalších opravách nábytku. Škrábance můžete buď zamaskovat speciální tužkou, vyměnit poškozený kus nebo zvolit možnost přelakovat danou část interiéru.

Do čeho byste se ale sami pouštět neměli, jsou u karavanu opravy rozvodů vody, elektřiny a plynu. V případě, že by došlo k poškození těchto částí, byste měli kontaktovat odborný servis. Tam vám vadné části buď opraví, nebo profesionálně vymění.

A samozřejmě můžete interiér karavanu nebo obytného vozu dle svých představ a možností dále vylepšovat. I tak byste ale samozřejmě měli dbát na funkčnost a vhodnost plánovaných úprav.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články