PRÁCE 🧰

Odstranění barvy z alu kol - jde to svépomocí?

20. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Někdy se stane, že se člověku přestane líbit barva na alu kolách. Pak se nabízí pár řešení, jenže ne všechna dokážete udělat sami doma a musíte odstranění barvy svěřit do rukou odborníků, abyste disky nezničili.

Jak nejlépe odstranit barvu z alu kol

Články na téma alu kola:

  1. Vybíráme hliníková kola na auto
  2. Jak nejlépe odstranit barvu z alu kol - právě čtete
  3. Renovace alu kol: jak to zvládnout v domácích podmínkách?
  4. Jak pečovat o alu kola v zimě

Sundání barvy z alu kola nemusí být zrovna lehký úkol, aby se tak stalo, budete k tomu potřebovat menší laboratoř. Pracovat budete ve většině případů s odstraňovači barev přímo určené na alu disky nebo jiné povrchy. Pokud nemáte dobře odvětrávané prostory, pak rozhodně pracujte venku, abyste se nenadýchali výparů.

Před začátkem pokusu se vybavte vhodnými bezpečnostními pomůckami, jakou jsou především brýle a rukavice. Dopředu je nutné také podotknout, že pokud je na kolech původní a ve většině případů prášková barva (komaxit), pak bude velmi obtížné ji odstranit a mělo by se to tedy nechat na profících.

Rady z diskuzí

Barvožrout, odstraňovač starých nátěrů, louh

Ono, aby člověk věděl, co opravdu použít, je poměrně těžká otázka, protože ne vždy na každou barvu bude působit to samé - záleží na mnoha faktorech jako je stáří, předchozí nátěr, originalita barvy a další. Na internetových diskuzích se často objevují tipy jako, abyste na to použili barvožrout a odstraňovač starých nátěrů, nebo to vzali louhem - což není úplně výhodná rada, protože delší působení louhu s hliníkovým povrchem může znamenat problém.

Brzdová kapalina DOT3, horkovzduška, P8214, P8212

Dále se často vyskytuje rada s brzdovou kapalinou DOT3, acetonem a někteří zkouší i horkovzdušku - pozor ale ať si neroztavíte části, které nechcete. Jako velmi účinný se jeví přípravek P8214 - tedy odstraňovač starých nátěrů, který si mnoho uživatelů pochvaluje. Jen pozor, nehne s práškovou barvou. Tu by odstranil leda tak P8212, ten ale už není na trhu k dostání, neboť obsahoval zdraví škodlivé látky a musel se přestat vyrábět (prakticky se jednalo o žíravinu).

Další možné produkty a co nedělat

V minulosti existovaly produkty, které byly skutečnými dryáky a často obsahovaly hydroxid sodný. Svým složením by rozežraly prakticky cokoliv, jenže s příchodem norem a Evropské unie se od jejich výroby ustoupilo a v současné době můžete nalézt na trhu méně účinné prostředky.

Naopak se nedoporučuje použití brusného papíru nebo drátěnky, kterým by si člověk mohl disky při nesprávně odhadnuté hloubce brusu nakonec poškodit a následovala by dlouhá a pracná oprava. Nic nedělejte na sílu. Mohli byste si kola nenávratně znehodnotit.

Nechte to raději na profesionálech

Ti při sundávání barvy použijí buď chemický prostředek nebo lázeň - se kterým také podle toho zachází, tedy nehrozí poleptání nebo jiné zdravotní úrazy, než kdyby s nimi zacházel laik - a nebo se používá klasické pískování.

Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články