PRÁCE 🧰

Odebrání řidičského průkazu lze i za neplacení alimentů

18. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Občas se stane, že vztahy nedopadnou podle představ, a tak jdou lidé od sebe. Pokud ve vztahu hraje určitou roli i potomek, pak je nutné na něj platit alimenty. Problém nastává pro dospělé jedince, kteří se na placení vykašlou - mohou tak dočasně přijít o řidičské oprávnění.

Odebrání řidičáku za neplacení alimentů

Poměrně moderní postih

Možnost odebrání řidičáku na základě exekuce funguje už 7 let. Ze začátku se to týkalo jen neplatičů, kteří dlužili výživné na děti do 18 let, později se věková hranice zvedla na 26 let a týká se všech potomků, kteří stále studují a jeden z rodičů na ně neplatí. Odebrání řidičáků má mít hlavně motivační charakter, přestože bohužel nezajišťuje 100% úspěšnost, že rodič alimenty následně zaplatí - na druhou stranu může ho to motivovat k tomu, aby řidičák získal zpět a mohl zase z vesela trajdat po silnici. Pokud je člověk ale tzv. švorc, ani pozastavení řidičáku ho nedonutí dluh zaplatit.

Většinou k tomuto kroku přistupuje exekutor až v poslední fázi, kdy se nepodaří z neplatiče dostat dlužnou částku. Nutné je také zdůraznit, že pro pozastavení řidičského oprávnění se smí přikročit jen v případech, kdy se jedná o vymáhání dlužné částky - nedoplatku na výživném - a nelze jej tedy uvalit na běžné pravidelné měsíční placení - něco jako pojistku, kdyby náhodou člověk přestal platit.

Průběh exekuce

Pozastavení řidičáku nabývá platnosti v den, kdy se doručí oznámení o exekučním příkazu dlužníkovi - to musí také do jeho rukou přijít dřív, než bude doručeno na registr řidičů. Od té doby nesmí dlužník řídit, neboť by porušoval zákon. Navíc někteří lidé se pozastavení řidičského oprávnění mohou vyhnout, a to takovým způsobem, že písemně exekutorovi prokážou, že auto potřebují využívat nezbytně pro existenční účely. Je tedy možné, že postihu snadno uniknou profesionální řidiči, které ježdění živí.

V exekutorově kompetenci je i pozastavení jen některé ze řidičských skupin, takže profesionální řidiči nemají rozhodně automaticky vyhráno, zejména pokud se jedná například od autobusáky nebo kamioňáky - těm může exekutor pozastavit například jen skupinu na řízení osobních automobilů.

Každé takové omezení je řádně zapsáno do registru řidičů. Dlužník také nesmí zapomenout odevzdat řidičský průkaz na příslušném úřadě - pokud by tak neučinil, hrozí, že mu řidičský průkaz odebere policie při náhodné dopravní kontrole. Nejedná se už jen o přestupek, ale o trestný čin maření úředního rozhodnutí. Na jeden problém se tak nabalí deset dalších.

Jak situaci řešit

Nejlépe pravidelným placením výživného, aby se člověk do takové situace vůbec nedostal. Bohužel, když už se tak stane, je nejlepší řešit problém přímo s daným exekutorem. Pokud je dlužník ochotný, je ochotný i exekutor ochotný vyřešit problém rychle a bez zbytečných průtahů a dalšího finančního zatížení. Přesto je nutné si uvědomit, že dlužník bude muset zaplatit nejen dluh na potomka, ale i náklady na exekuci. Jakmile se dlužník spojí s exekutorem, který má danou věc v řešení, měl by si s ním sjednat schůzku. Zároveň, pokud projeví zájem platit a především splatit dluh, může si navíc podat žádost o obnovení řidičského oprávnění.

Jakmile dlužník zaplatí nedoplatek na výživném, je možné exekuci přerušit a navrátit řidičské oprávnění, někdy se ale může stát, že věc bude chvíli trvat, a tak je třeba na to být připraven.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články