PRÁCE 🧰

Ochranné PPF fólie na auto

18. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Autokosmetika a autochemie

Fólie PPF je spolehlivá ochrana původního laku proti mechanickému poškození, ale vyjde na větší obnos peněz.

Ochranné PPF folie

Chcete-li ochránit svoje auto vůči mechanickému poškození od kamínků nebo povětrnostním podmínkám, fólie PPF je ta správná volba. Zachová původní barvu i vzhled a jelikož je průhledná, nikdo si ji nevšimne. Fólie má tloušťku od 110 do 250 mikronů. Jeden metr stojí průměrně 3500 korun a na celý vůz to vychází okolo 60 tisíc korun. Není to levná záležitost, ale máte zaručenou ochranu.

Druhy fólií

  • Průhledné
  • Matné
  • Barevné

Příprava na lepení PPF fólie

Fólie je průhledná, a proto musí celé auto projít dekontaminací a mycím procesem. Přeci jen nikdo nechce mít pod fólií nečistoty. Mycí proces probíhá stejným způsobem jako u lepení barevné autofólie. První přijde na řadu aktivní pěna s vysokotlakou myčkou (vapkou), která se musí nechat pár minut působit, aby se nejhlubší nečistoty daly spláchnout vodou. Na odmaštění použijeme šampón přizpůsobený na auto.

Tentokrát je potřeba udělat i korekci laku. Lepit fólii na poškrábaný nebo hodně poškozený lak nemá příliš veliký význam. Minimálně díly vozu, na které přijde ochranná PPF fólie, by měly projít jednokrokovým leštěním. Prostředí, ve kterém se vůz lepí, musí být prakticky sterilní.

Ochranné PPF folie

Proces lepení PPF

Jestliže máme za sebou celou přípravu, může samotný proces začít. Předem upozorňujeme, že lepení je velmi náročné a je vhodnější ponechat ho na profesionálech. Fólie PPF je velmi pružná a pevná, takže by se neměla zahřívat na určitou teplotu jako u barevné. Horkovzdušnou pistoli tedy vynecháme. Ochranná fólie se lepí takzvanou "mokrou" cestou. Lepený díl se postříká vodou smíchanou s lepícím gelem a na to se přiloží fólie s přesahem jednoho centimetru, aby dokonale okopírovala tvar. Gumová stěrka pomůže k odstranění "vytlačování" vody a vzduchových bublin. Pokud se lepí například přední nárazník, který má v sobě průduchy, kolem nich se fólie namočí isopropylalkoholem. Lepidlo se okamžitě aktivuje na část fólie, která se nám neodlepí a dá se tvarovat okolo průduchu.

Ochranné PPF folie

Aplikování může trvat až 60 hodin čisté práce. Po kompletním nalepení, by se měl vůz ponechat 10 hodin v teple nebo na slunci, aby se vypařila vlhkost. Do úplného vyschnutí až 4 dny. Životnost kvalitní fólie je v rozmezí od 5 do 10 let.

Zdroj info: Clunited.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články