PRÁCE 🧰

Kdy všude můžete přijít o řidičský průkaz

3. 10. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Na silnicích můžete potkat různé řidiče. Někteří přísně dodržují silniční pravidla, zatímco jiným neříká nic ani plná čára. Pokud jste si mysleli, že o řidičák můžete přijít pouze při tzv. vybodování, tak se možná budete divit.

V jakých situacích můžete přijít o řidičák

Články na téma odebrání řidičského průkazu:

  1. Odebrání řidičského průkazu - možná vás překvapí za co všechno to jde
  2. Odebrání řidičáku za neplacení alimentů
  3. V jakých situacích můžete přijít o řidičák - právě čtete
  4. Odebrání řidičského průkazu ze zdravotních důvodů

Důvodů k odebrání řidičského oprávnění existuje opravdu mnoho. Snadno se tak může stát, že přesedláte z pohodlí automobilu do městské hromadné dopravy a ani nebudete vědět, jak se to stalo. Co se týká vybodování, je to velmi jednoduché.

Stačí udělat párkrát za sebou stejně vážný přestupek a 12 bodů nasbíráte raz dva - jde to opravdu snadno, vzhledem ke zpřísnění bodování některých přestupků. Nejčastěji tak řidiči chybují při jízdě na červenou, přitom je přestupek ohodnocen 5 body. Stejný problém nastává, pokud vás třikrát za sebou chytnou s telefonem v ruce.

Ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky

Ve výjimečných případech vám může být odebrán řidičský průkaz na místě. Jedná se například o trestný čin ublížení na zdraví nebo řízení pod vlivem návykové látky - alkohol nebo drogy. Problém také nastává, pokud odmítnete test nebo lékařské vyšetření na návykové látky.

Překročení rychlosti a nedovolené předjíždění

Riziko odebrání řidičáku hrozí i v případech, kdy se rozhodnete jet v obci rychleji, než je dovoleno. Zejména pokud se rychlost pohybuje nad povoleným limitem a to o 40 km/h a více. Pozor také na nedovolené předjíždění - tedy přes plnou nebo dvojtou plnou čáru - zákaz předjíždění je dopravní značka, která se často vyskytuje v nebezpečných úsecích. Pro některé řidiče je ale tato značka zjevně neviditelná.

Nečitelná SPZ a obecné ohrožení

Riskovat byste neměli ani v případech, že si ze srandy zalepíte státní poznávací značku vozu. Pro vás to je možná vtipné, ale svým činem porušujete zákon. Pozor si také dávejte na obecné ohrožení, například pokud auto před vámi zastaví před přechodem pro chodce, ale vy nemůžete počkat pár vteřin, než chodec přejde, a rozhodnete se tak auto předjet. V té chvíli se může stát hned několik neštěstí.

Nedostatečné řidičské oprávnění

Jestliže se o víkendu chcete stěhovat a pronajali jste si náklaďák, pak se nezapomeňte podívat na zadní stranu svého průkazu, zda-li vůbec můžete tento vůz řídit. Možná si budete říkat, že jedete jen dvě ulice, ale náhoda je blbec. Zastaví vás a máte po řízení.

Zdravotní problémy

Výjimku v odebrání průkazu netvoří ani zdravotní problémy. Obecně jde o psychické problémy jako je třeba schizofrenie, dále to jsou poruchy zraku, sluchu, ale i pohybového ústrojí. Senioři, kteří se na řízení už necítí nebo už nechtějí podstupovat lékařské prohlídky, které jsou povinné od 65 let, mohou svůj průkaz odevzdat na příslušný úřad.

Úřední oznámení

O tom, že jste přišli o řidičské oprávnění - pokud vám ho nezabaví policista na místě - se dozvíte obvykle zcela náhodou. A to tím, že vám do schránky dojde úřední dopis. V těchto případech máte pět pracovních dní na odevzdání průkazu na příslušný úřad - nesnažte se výzvu ignorovat, nevyplatí se vám to.

Za nesplnění stanovené povinnosti byste mohli dostat pokutu do 5 000 korun. Na druhou stranu, dopis si přečtěte dobře a věnujte pozornost poslední straně a odstavci: poučení. Můžete se totiž zkusit bránit a využít možnosti odporu, který je nutný podat do 8 dní od převzetí dopisu.

Jakmile o řidičák přijdete, zapomeňte na to, že byste snad usedli za volant bez něj - lidé si často myslí, že jsou totiž nedotknutelní, ale opak je pravdou - obzvlášť pokud páchají nelegální činnost dál. Mohlo by se vám stát, že následující trest bude horší. Pokud o řidičák přijdete vybodováním, nemůžete si v polovině lhůty zažádat o prominutí, jako tomu je u ostatních příčin odebrání řidičáku.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články